Foto: Illustration, Assens Kommune

Assens klar til næste skridt i plan for multitek og havneplads

Et nyt fyrtårn skal blive udsigtstårn og byens kommende vartegn.
11. JAN 2021 8.40

ASSENS: Første skridt af en større udviklingsplan for Fremtidens Assens, hvor byen og havnen bliver tættere forbundet, er nu klar til at gå i gang. Den filantropiske forening Realdania støtter projektet som en del af indsatsen ”Hovedbyer på forkant”, oplyser kommunen.

- Vi er landet på en løsning, som i høj grad vil give en sammenhængskraft mellem by og havn, og som vil kunne skabe liv og aktivitet i en helt anden skala, end området kan i dag. Vi skal skabe rammerne om et bibliotek, men som også er meget mere end det. Et multitek, der også bliver en attraktion i sig selv, og som kan være et kulturelt og levende samlingspunkt, siger Elmer Philipsen (S), formand for Beskæftigelse, Erhverv og Kultur.

Planen er, at det nye  by- og landsskabsrum skal binde handelsgaden og det særlige købsstadsmiljø sammen med havnen og nye byudviklingsområder.

Projektet viser, hvordan nye funktioner på bæredygtig vis kan indpasses i lediggjorte bygninger midt i byen og supplere handelslivet og dermed understøtte en attraktiv og levende bymidte, siger Astrid Bruus Thomsen, programchef i den filantropiske forening Realdania.

Grøn havnepark

Havnepladsen anlægges som en grøn havnepark med stier og plads til udeservering, salgsboder, og opholdszoner. Der etableres desuden et fyrtårn, som besøgende kan benytte som udkigstårn ud over havnen, og som er tiltænkt som et kommende vartegn for Assens.

På nordfløjen i det tidligere rådhus udskiftes flere af de nuværende lukkede facader med åbne glasfacader, og der vil blive lavet en kulturhave, hvor der vil være små lommer til fordybelse, ro og ophold i atriumgården. Inde i selve Multiteket skal der blandt andet være bibliotek med en stor bogtrappe, som skaber sammenhæng i huset og på førstesalen en multisal til større events.

Assens Kommune har indgået kontrakt med WE Architecture – om et multitek, og med byMUNCH by- og landskabsdesign – om den nye havneplads.

I 2020 gik kommunen og Realdania sammen om et udbud efter totalrådgivning for at få de bedste ideer frem i lyset. Det endte med tre gode og kreative løsninger, som alle lå
over budgetrammen, så udbuddet blev annulleret.

Det nye projekt er tilpasset og delt op i separate aftaler i forhold til multiteket og havnepladsen. Derudover bliver havnepladsen en anelse mindre, hvilket også sikrer et passende areal til opmarchsplads for Baagøfærgen, samt vejadgang og parkering til
boligerne nord for havnepladsen.

ka

https://www.dkteknikogmiljoe.dkartikel/assens-klar-til-naeste-skridt-i-plan-for-multitek-og-havneplads