DK Teknik

Betinget fængselsstraf for rydning af fredede klitter

To måneders betinget fængsel og 80 timers samfundstjeneste til to mænd efter at have ryddet to klitter ved Skagen.
23. APR 2021 13.26

FREDERIKSHAVN: To måneders betinget fængsel og 80 timers samfundstjeneste. Det er dommen, der fredag er afsagt ved Retten i Hjørring mod to mænd, der var tiltalt for at have raseret to fredede klitområder på Sønderstrand i Skagen. De to dømte er den 62-årige forretningsmand fra Aalborg Hans Andersen og en 39-årig entreprenør.

Det var natten til 26. oktober 2019, at en 18 ton tung gummiged kørte rundt i de fredede klitområder. Frederikshavn Kommune meldte sagen til politiet, der indledte efterforskning af sagen.

Der var efter politiets vurdering fjernet mellem en til halvanden meter af toppen af klitterne. Politiet indhentede blandt andet teleoplysninger, som pegede på den 39-årige entreprenør, hvis telefon havde været aktiv på det pågældende sted.

Desuden viste overvågningsbilleder fra en lokal tankstation, at gummigeden blev tanket op, før den kørte ind over klitterne og jævnede sandet.

Udsigt fra sommerhus

Entreprenøren erkendte i retten, at han havde forbrudt sig mod naturbeskyttelsesloven. Men han mente ikke, at der var tale om groft hærværk.

Han hævdede, at han var blevet bestilt til at udføre arbejdet af forretningsmanden Hans Andersen, der har en sommerbolig med udsigt over stranden. Entreprenøren sagde, at han havde modtaget 10.000 kr. i kontanter fra erhvervsmanden for at "skubbe lidt sand".

Hans Andersen var til stede om natten og gav anvisninger om, hvor han skulle fjerne sandet, hævdede entreprenøren. Denne udlægning blev kategorisk afvist af Hans Andersen.

Han hævdede i retten, at entreprenøren handlede på egen hånd. Hans Andersen sagde dog, at han havde fortalt sin ærlige mening om klitterne, som efter hans mening var unaturligt høje og resultatet af kommunens sandfordring.

- Da vi købte huset i 2010, var der stort set ingen klitter. Der er ingen tvivl om, at jeg har fortalt rigtig meget.

- Hvis jeg ikke havde mødtes med ham, så var den her hændelse ikke sket. Det kan være, jeg har sået et frø ved at mødes med ham, sagde Hans Andersen.

Frederikshavn Kommune har siden retableret klitterne.

Krav om erstatning

Specialanklager Jan Østergaard krævede de to mænd idømt hver seks måneders ubetinget fængsel for groft hærværk og overtrædelse af naturbeskyttelsesloven.

Han pegede på, at der er tale om natur med ”landskabelige og kulturhistoriske værdier”, som flere skagensmalere har brugt som motiv. Eksempelvis maleren P.S. Krøyer i værket ”Sommeraften på Skagen Sønderstrand”.

- Dommen ligger et stykke fra det, vi havde ment, den skulle ende med. Så vi er nødt til at vurdere den, siger anklageren.

Han er tilfreds med, at retten takserer hærværk på et fredet område til mere end en bødestraf.

Frederikshavn Kommune har siden retableret klitterne og har fremsat et krav om erstatning på 311.000 kr. Det undlod retten dog at tage stilling til og har i stedet henvist det til et civilt søgsmål.

- Vi er glade for, at domstolene sender et klart signal om, at man ikke ustraffet kan ødelægge både natur og kulturarv, siger borgmester Birgit S. Hansen (S) i en kommentar.

Hans Andersen var ikke til stede i retten, da dommen blev afsagt. Begge de dømte vil ifølge deres advokater nu overveje, om dommen skal ankes.

Ritzau

Opdateret 14:48

https://www.dkteknikogmiljoe.dkartikel/betinget-faengselsstraf-for-rydning-af-fredede-klitter