dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Tonsvis af PFOS-holdigt jord fra brandøvelsesplads endte hos Nordic Waste

Miljøfarligt stof kan ifølge lektor være sivet ud fra jordbunkerne i Ølst og have forurenet nærliggende å.

RANDERS / SLAGELSE: Jord fra en af landets mest forurenede grunde endte i jordbunkerne hos Nordic Waste i Randers. Det skriver dagbladet Politiken.

Slagelse Kommune rensede i 2021 22 ton bundmudder op af en grøft på en tidligere brandøvelsesplads i Korsør. Her blev der brugt brandskum, der indeholdt det sundhedsskadelige og svært nedbrydelige fluorstof PFOS.

Hverken PFOS eller andre giftige fluorstoffer var ifølge Politiken nævnt i de miljøtilladelser, som Randers Kommune gav den nu konkursramte virksomhed.

Slagelse Kommune forhørte sig hos Randers Kommune, om den kunne sende det forurenede mudder til Ølst. Det erklærede en miljømedarbejder ved Randers Kommune sig ifølge Politiken "indforstået med".

Miljøtilladelsen indeholdt ifølge Politiken ikke krav til, at virksomheden skulle rense spildevandet.

Opbevaret indendørs

Lektor på Københavns Universitet Xenia Trier, der er medlem af Miljøstyrelsens PFAS-ekspertgruppe, vurderer, at PFOS-forurenet spildevand kan være havnet i den nærliggende Alling Å.

- Mudderet blev fjernet fra Korsør for at forhindre dyr, eng og hav i at blive udsat for PFOS. Så giver det ikke særlig stor mening at flytte det til Randers, hvor det kan forurene det vand, der løber fra sedimentet ud i åen, siger hun til Politiken.

Hvis alt PFOS i bundmudderet blev frigivet til vandet i Alling Å, kunne det ifølge lektorens beregninger forurene 188 millioner kubikmeter vand. Det svarer til godt 300.000 svømmebassiner.

Randers Kommune har ifølge Politiken oplyst til en politisk følgegruppe, at Nordic Waste "i forbindelse med to forsøgsprojekter har modtaget en begrænset mængde PFAS-holdig jord".

Formålet var ifølge kommunen at "undersøge om det var muligt at rense jorden", der ifølge kommunen blev opbevaret indendørs i virksomhedens laboratorium.


/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.