dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Landbruget: Der er fin miljøbalance i landbrugspakken – uanset baseline
Finn Frandsen/Polfoto

Landbruget: Der er fin miljøbalance i landbrugspakken – uanset baseline

Landbrug & Fødevarer ser ikke behov for grønne tillægsaftaler til landbrugspakken. Organisationen mener, at pakken fremstår sortere end den i virkeligheden er.
3. MAR 2016 8.00

Det er ikke nødvendigt med grønne tillægsaftaler til landbrugspakken, mener Landbrug & Fødevarer. Dermed håber landbrugsorganisationen ikke på, at de politiske forhandlinger, som Danmarks nye miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) tager hul på inden længe – i første ombæring med de blå partier bag landbrugspakken – kommer til at kaste grønne tillæg af sig.

I februar fremførte Landbrug & Fødevarer beregninger i et høringssvar til den strategiske miljøvurdering af landbrugspakken, der viser, at der er grøn balance i udledningen af kvælstoffer.
- Vi har fundet frem til, at der er miljøbalance i landbrugspakken, uanset om man regner den berømte baselineeffekt ind eller ej. Derfor er der ikke behov for grønne tillægspakker, siger Nikolaj Ludvigsen, der er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, til dk-teknik.

Beregningerne i L&F’s høringssvar er lavet af Seges, landbrugets egen forskningsinstans, som konkluderer, at udledningen af mere kvælstof bl.a. vil blive opvejet af foranstaltninger og virkemidler til at nedbringe udledningen af nitrater i grundvandet, som også ligger i landbrugspakken. Derudover vil pakkens helt centrale element om målrettet gødskningsregulering føre til en lavere udledning af kvælstoffer, skriver L&F i høringssvaret.

Urealistisk sort
Ifølge Nikolaj Ludvigsen giver landbrugspakken desuden indtryk af at være mere sort end den i virkeligheden er. Det skyldes, at beregningerne i pakken bygger på urealistisk store gødskningsmængder.

- Pakken giver landmændene lov til at gøde deres marker op til såkaldt økonomisk optimalt niveau. Men det er ikke det samme som, at landmændene kommer til at hælde fuld gødskningskvote ud på alle markerne, siger Nikolaj Ludvigsen og uddyber:

- Der er stor økonomisk krise på rigtig mange bedrifter, og landmændene kigger nøje på, om det kan betale sig at smide et ekstra kilo kvælstof på marken, da det økonomisk optimale niveau er forskelligt fra bedrift til bedrift. Men det faktum har man ikke regnet ind i opgørelserne i pakken, og det er vi ret fortørnede over. Det betyder jo, at man får en helt anden miljømanko end hvis man havde forholdt sig til et mere realistisk scenarie, siger Nikolaj Ludvigsen.

Det er den nye miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), som skal stå i spidsen for forhandlingerne om tillægspakken. Forhandlingerne vil være første test på samarbejdet mellem regeringen og de blå støttepartier. De Konservative har som eneste parti i blå blok holdt på, at landbrugspakken er for sort, og at en grøn tillægsaftale er nødvendig, således at kvælstofudledningen de næste tre år bliver bragt ned. De Konservative vil dog ikke fortælle, hvordan og hvor meget kvælstofudledningen skal bringes ned.

Læs også artiklen Danmarks Naturfredningsforenings ønsker til en tillægsaftale.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.