dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Professor: Forsyningsprisen i Danmark er ikke for høj
Thomas Borberg / Polfoto

Professor: Forsyningsprisen i Danmark er ikke for høj

Danskerne betaler ikke for meget, og McKinseys sparepotentiale på 7,1 mia. er ‘alt, alt for højt sat', siger professor i energiplanlægning.

I løbet af de seneste par uger har kritikken af rapporten fra konsulentvirksomhederne McKinsey og Struensee, som anslår et effektiviseringspotentiale i den samlede danske forsyningssektor på 7,1 mia. kr. om året fra 2025, lydt fra forskere og brancheorganisationer.

En af de kritiske røster kommer fra Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet. Han retter en grundlæggende kritik af ministerens argumentation om, at forskelle i forsyningspriserne legitimerer en række af ændringer af sektorens strukturer og ejerskabsformer, som rapporten lægger op til.

- Man vil altid kunne lave en rapport, der sammenligner de bedste med de dårligste selskaber, og konkludere, at der er en forskel. Det er bare ikke relevant. Det vigtige spørgsmål er, om vi Danmark generelt har for høje priser. Og der min konklusion: Nej, det har vi ikke, siger Brian Vad Mathiesen til dk-teknik, og kalder McKinseys sparepotentiale på 7,1 mia. ‘alt, alt for højt sat’.

Udlandet ser til Danmark
Regeringen vil som led i den nye forsyningsstrategi, der bliver præsenteret dette efterår, bl.a. ændre på hvile i sig selv-princippet, som store dele af forsyningssektoren er bygget op omkring. Princippet betyder, at virksomheder hverken må have overskud eller underskud, fordi de på den måde enten giver tilskud eller beskatter kunderne. I stedet vil regeringen indføre et udgiftsloft, som værkerne skal holde sig under, og som år for år vil blive sænket.

- Hvile i sig selv-princippet fungerer enormt godt. Det sikrer, at i det omfang, der er et overskud, så går det tilbage til forbrugerne i form af lavere forbrugerudgifter. Dvs. at selskabet har et indbygget incitament til at holde udgifterne så lave som muligt.

- Vi kan fx se, at så snart Finansministeriet ændrer på en afgift på naturgas, biomasse eller el, så sikrer selskabernes bestyrelser, at man investerer i den teknologi, der til hver en tid giver den laveste fjernvarmepris, siger Brian Vad Mathiesen.

Brian Vad Mathiesen fortæller, at han hver uge får opkald fra folk fra forskellige steder i Europa, USA og Kina, der spørger ind til, hvordan den danske forsyningssektor kan være så omkostningseffektiv og sikre så lave priser for forbrugerne.

- De fleste andre steder kommer man fra en virkelighed, hvor selskaberne skal skabe et overskud til aktionærerne på 5-10 pct. eller mere, og hvor ejerskabet ikke er lokalt, hvilket ofte betyder, at folk har meget stor mistillid til selskaberne.

En katastrofe
Han pointerer dog, at han ikke siger, at sektoren visse steder ikke godt kan hente besparelser hjem.

- Jeg har aldrig sagt, at man ikke kan lave effektiviseringer i sektoren. Men du kan ikke sige, at fordi nogle værker har for høje priser, så fejler hvile-i-sig-selv-princippet. Den konklusion giver simpelthen ikke mening. Det er som at tage en enlig svale og bringe den op som dét problem, der gør, at vi skal ændre hele sektorens regulering.

- Jeg mener, det vil være en katastrofe at ændre på hvile i sig selv-princippet og lægge op til ændringer af ejerskabsformerne, som vi kender dem i dag.

Tidligere på ugen bragte Kommunen et interview med energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) om McKinsey-rapporten og regeringens kommende forsyningsstrategi. Læs interviewet her.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.