dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Affaldsbranche: Det bliver et administrativt helvede
Per Folkver/Polfoto

Affaldsbranche: Det bliver et administrativt helvede

Kommunerne skal ikke længere have eneret til at håndtere borgernes genanvendelige affald, mener regeringen. Dansk Affaldsforening kalder udspillet ‘en katastrofe’.

Regeringen foreslår i udspillet ‘Forsyning for fremtiden’, at kommunernes rolle på markedet for genanvendeligt husholdningsaffald bliver begrænset, så borgerne får mulighed for at benytte andre ordninger end de kommunale.

Og det er et problem – særligt nu, hvor kommunerne landet over investerer i nye skraldespande, som borgerne skal sortere plast, metal, pap og papir ned i som følge af den fortsat gældende ressourcestrategi:

- Rigtig mange af mine medlemmer ringer og siger, at de sætter det her på pause nu, for de tør ikke gå ud og købe 30.000 skraldespande, når de ikke aner, hvor mange de skal bruge, fordi det er usikkert, om kommunerne fortsat skal have ansvaret for indsamlingen af affald eller ej, siger Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Dansk Affaldsforening, der er interesseorganisation for de kommunale affaldsenheder, til dk-teknik.

Ti skraldebiler på én villavej
Jacob Hartvig Simonsen frygter, at liberaliseringen i yderste konsekvens vil betyde, at ti skraldebiler kommer til at drøne ned af den samme villavej i stedet for én – samtidig med, at kommunerne skal opretholde et beredskab for samtlige ti vogne, hvis det frie marked ikke vil løse opgaven.

- Det her udspil bryder med den tankegang, at kommunerne er sat i verden for at sikre forsyning til fællesskabets bedste. Så nu vælter et hav af administrative problemstillinger frem, som vil være svære at løse. Nu skal en borger så have mulighed for, at kommunen håndterer papiret, men ikke pap, for der har borgeren en anden aftale. Det bliver et administrativt helvede – for borgerne, kommunen og virksomhederne, siger Jacob Hartvig Simonsen og kalder udspillet 'at slå en pæl igennem genanvendelsesarbejdet'.

En administrativ byrde
Regeringens forsyningsstrategi lægger desuden op til, at alle virksomheder fremover indgår aftale med en privat affaldsvirksomhed om håndtering af alt affald – med undtagelse af virksomheder med begrænset affaldsproduktion, der drives fra en privatbolig.

Det betyder, at op til 500.000 virksomheder skal ud og forhandle aftaler og indgå op til flere kontrakter med private affaldsvirksomheder.

- Det er en kæmpe administrativ byrde og en potentiel meget stor regning, hvor de i dag har service og sikkerhed for afhentning af deres affald gennem kommunens ordning, siger Jacob Hartvig Simonsen.

Hemmelig plan
Det kommer bag på ham, at forsyningsstrategien rummer en liberalisering af markedet for genanvendeligt affald.

- Det er aldrig blevet nævnt, at strategien skulle gå videre på genanvendelsesområdet for borgerne. Vi var faktisk blevet lovet, at liberaliseringen af affaldsenergisektoren var det eneste. Så jeg er meget overrasket over det her, siger han og henviser til de møder, som han og en række repræsentanter for forsyningssektoren har holdt med jævne mellemrum det sidste halve år med energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) om netop denne nye, fælles forsyningsstrategi.

Jacob Hartvig Simonesen fortæller, at Dansk Affaldsforening var forberedt på den del af udspillet, som peger på en konkurrenceudsættelse af affaldsforbrændingerne, der i dag er underlagt et regulatorisk monopol, fordi kommunerne har anvisningsret på en stor del af affaldet. En liberalisering, som Dansk Affaldsforening desuden frygter vil komme til at koste danskerne milliarder, bl.a. fordi sektoren dermed ikke vil kunne tage favorable lån hos KommuneKredit længere.

Men at forsyningsstrategien også vedrører kommunernes håndtering af husstandenes genanvendelige affald har aldrig været oppe at vende:

- Det er en katastrofe, siger han til dk-teknik.

Her kan du læse regeringens udspil ‘Forsyning for fremtiden’.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.