dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Øster Hurup skal vendes 90 grader

Øster Hurup skal vendes 90 grader

Stedet tæller: Ny bymidte, promenade og engbro skal vende Øster Hurup og gøre byen mere attraktiv for turister og erhvervsliv

MARIAGERFJORD: Siden foråret 2016 har en aktiv gruppe fra Øster Hurup bestående af borgere, foreninger og erhverv arbejdet tæt sammen med arkitektfirmaet Møller og Grønborg og kommunen om at konkretisere ideerne og formålet med en helhedsplan, oplyser Realdania.

Projektets hovedformål er at vende byen 90 grader i forhold til den nuværende hovedakse, landevejen, for at fremhæve væsentlige af byens 'stedbundne potentialer', stranden og havnen. Ved at give byens centrale rum et kvalitetsløft og binde dem bedre sammen for de bløde trafikanter skal projektet gøre byen mere attraktiv for turister og erhvervsliv og samtidig gøre stedet til et mere aktivt sted for byens helårsbeboere.

Projektet er støttet af Realdanias kampagne, Stedet Tæller, som støtter udvikling og realisering af i alt 15 projekter i kystbyer i yderområderne. Projekterne skal forbedre kvaliteten i det fysiske miljø i samspil med kommunale strategier, styrke turismen og gøre kystbyerne bedre at bo i – året rundt.

Bedre muligheder for leg, udsigt og ophold
Ved at nedrive dele af en gammel skole og to gamle tjenesteboliger skabes der et stort rum foran byens centrale Multihus og hal. Ved hjælp af vejforlægninger er der mulighed for at skabe et trygt og sammenhængende byrum til ophold, aktiviteter og leg. Nye og tydelige parkeringspladser skal medvirke til en bedre regulering af p-forholdene, ikke mindst om sommeren, når 1000-vis af gæster besøger byen.

Pladsen opbygges med beplantning og klitdannelse i forskellige niveauer, så der dannes forskellige zoner og små lommer. Det gør den mere anvendelig til de forskelligartede aktiviteter, så der inde i gryden er mere ro og visuel afskærmning mod trafikken.

Som et pejlemærke på pladsen opføres et flerfunktionelt 'tårn' i direkte forlængelse af pladsens sigte mod havet. Via en trappe vil man gå op i cirka 7 meters højde og kigge udover havnen/vandet.

En promenade og en 'engbro' leder fodgængere over strandengsarealet ud til lystbådehavnen. Broen etableres med reference til datidens adgang til havnen. Tidligere ankom man via en træbro, men er storm ødelagde tilbage i 1940’erne denne forbindelse og efterfølgende er havnen blevet landfast – og den gamle havbund er nu omdannet til strandengareal.

Projektet i sin helhed kan ses på kommunens hjemmeside:

Arkitektfirmaet Møller og Grønborg vandt sidste år opgaven med at omsætte intentionerne i en helhedsplan for Øster Hurup til et konkret projekt. Første spadestik tages efter sommerferien, og resultatet står klart omkring påske 2018

Stedet Tæller er en Realdania-kampagne, der støtter konkrete, fysiske projekter i Danmarks yderområder. Kampagnens projekter skal være med til at udvikle og udnytte de stedbundne potentialer, der kan bidrage til at styrke livskvaliteten. I alt støtter kampagnen 26 projekter, heriblandt 15 projekter i kystbyer. Læs mere på www.stedet-tæller.dk

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.