dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Den forringede postservice bliver en logistisk udfordring ved KV17
Foto: Sisse Dupont, Ritzau Foto.

Den forringede postservice bliver en logistisk udfordring ved KV17

Med fem dages leveringstid og lang køretid til selvhentet post er PostNord en hurdle for brevstemmer og valgkort

Til forskel fra tidligere valg bliver det ved KV17 en selvstændig logistisk udfordring at få valgkort og især brevstemmer frem i tide. Den løbende forringelse af vilkårene for postbesørgelse i Danmark har fået Indenrigsministeriet til at vie et helt afsnit i sin KV17-vejledning til gode råd til kommunerne om deres benyttelse af PostNord.

Udfordringerne består både i den generelle postbefordringtid på op til fem dage for almindelige breve, i den manglende omdeling af post om lørdagen, og i fraværet af posthuse hvor kommunerne selv kan hente post. Tilsammen betyder det, at levering og transport kræver ekstra opmærksomhed, navnlig i den sidste del af brevafstemningsperioden, hvor det er nødvendigt at sende Quickbreve for at de kan nå at komme frem.

Kommunerne får her en smule hjælp ved at perioden for brevstemmeafgivning denne gang er en dag kortere end ved tidligere valg, idet sidste dag med brevstemmeafgivning er fredagen før valget mod tidligere lørdag. Men det løser ikke alt, for det skal være muligt at brevstemme frem til mindst kl. 16 den fredag, og på det tidspunkt har PostNord forlængst afhentet ugens sidste post fra langt de fleste posthuse.

Af hensyn til brevstemmer der skal sendes til andre kommuner er det derfor 'vigtigt, at kommunalbestyrelsen orienterer sig om, hvor de kan indlevere Quickbreve senere end kl. 16', pointeres det i vejledningen. Men det slutter ikke her, for kommunerne skal også modtage og/eller hente de brevstemmer der sendes til dem, og det byder på yderligere problemer, for posthusene modtager ikke længere de breve der skal omdeles. De fordeles i stedet fra såkaldte distributionshubs.

'Kontakt PostNord'
Vejledningen anbefaler at kontakte Erhverv Kundeservice hos PostNord for at aftale nærmere om levering eller afhentning af post, men hvor og hvornår er forskelligt fra sted til sted, og til overflod ændrer stederne sig også over tid. 'Det bemærkes, at antallet af distributionshubs løbende reduceres, og at placeringen heraf løbende ændres', lyder påmindelsen. 

'Det er derfor ikke muligt at oplyse et standardiseret tidspunkt for afhentning og levering af post', hedder det tillige. Hvad angår egen afhentning er der det supplerende forhold at tage højde for, at der ikke er postudleveringsmuligheder i alle kommuner, så nogle steder skal der køres langt efter posten.

I kombination med at valgstederne denne gang åbner kl. 8 i stedet for som tidligere kl. 9, giver alt dette en særlig udfordring på selve valgdagen, hvor der ellers 'helt ekstraordinært (vil) være mulighed for at afhente post på et af PostNords distributionshubs inden kl. 8'.

Visse steder vil der dog være så langt mellem kommune og distributionshub, at det er fysisk umuligt at nå at hente brevstemmerne inden kl. 8 når valghandlingen indledes, og i de tilfælde skal kommunen i stedet sørge for at have en aftale om at den dagen før får leveret eller selv henter 'al post' som det er muligt at have fremme mandag.

Valgkort skal også ud med posten
I sammenligning forekommer udfordringerne med valgkort mere overskuelige, selv om der også her er hurdler der skal overvindes.

Valgkortene skal være ude hos vælgerne senest torsdag 16. november, fem dage før valgdagen. Det er hver enkelt kommunes eget ansvar at aflevere valgkortene til PostNord i tiden til at femdagesfristen kan overholdes, og vejledningen nævner ikke nogen dato for dette. I stedet 'opfordres kommunalbestyrelsen til at orientere postvæsenet om udsendelsen i god tid inden afleveringen til postbesørgelse', hedder det i Indenrigsministeriets KV17-vejledning.

For valgkort til sidsteøjebliks-tilflyttere til en kommune åbner vejledningen for at benytte andre transportører end PostNord. Eftersendte valgkort bør 'sendes som Quickbreve (dag til dag forsendelse) eller anden tilsvarende hurtig forsendelse', lyder anbefalingen.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.