dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Den holistiske tilgang til byggeri er vigtig
Nykøbing Falster Sygehus er det første sygehusbyggeri, som er præcertificeret til DGNB-standarden. Foto: Per Rasmussen/Polfoto

'Den holistiske tilgang til byggeri er vigtig'

Sådan siger direktøren for Green Building Council, der arbejder for mere bæredygtighed i byggeriet. Nyeste tal fra organisationen viser, at 25 bygninger bliver præ- eller certificeret i år.

Til oktober åbner Skanderborg Kommune landets mest bæredygtige rådhus; et 15.000 kvadratmeter stort byggeri, der ligger i lavenergiklasse 2020, og som er blevet præcertificeret til guld efter bæredygtighedsstandarden DGNB. Ligeledes kan det et år gamle plejecenter i Vonsildhave i Kolding Kommune bryste sig af at være landets første plejecenter med denne certificering, mens Nykøbing Falster Sygehus er det første sygehusbyggeri, som er præcertificeret til DGNB-standarden.

Men selv om de gode eksempler findes, skal der yderligere skub i de holistiske byggeprojekter i Danmark, mener Mette Qvist, der er direktør i nonprofitorganisationen Green Building Council Denmark, som administrerer den nye danske certificeringsstandard DGNB:

 - Vi skal have flere konkrete tiltag i byggeriet end vi har i dag. Det er nu muligt at bæredygtighedscertificere efter DGNB-kriterierne alt fra det lille børnehavebyggeri til det store domicil byggeri og byområder. Lande som Holland, England og Norge er et godt stykke foran os, siger hun til dk-teknik.

Totaløkonomi og livscyklus
DGNB er oprindeligt en tysk bæredygtighedsstandard, som både måler på miljø, økonomi, byggeproces, teknisk kvalitet og ‘det sociale’, som dækker over sundhed, komfort, æstetik, brugerindflydelse, udearealer, arkitektur, kunst m.m.

Herhjemme har over 700 danske eksperter og praktikere været inde over arbejdet med at ‘oversætte’ DGNB-kriterierne til danske forhold, hvilket betyder, at Green Building Council Denmark siden 2012 har kunne udstede det bæredygtige byggestempel.

Og det er da også gået støt fremad siden viser organisationens opgørelser, for i 2012 blev blot syv bygninger enten præcertificeret eller fik certifikatet, mens samme tal i år er oppe på 25 bygninger.

- Grundideen er at sikre en cirkulær tilgang, der handler om totaløkonomi og livscyklusvurdering af materialer, fortæller Mette Qvist.

- Når vi for eksempel vælger materialer, skal vi også vurdere, hvor meget vedligehold de kræver på sigt. For ikke at tale om ophold i bygningen; mange videnskabelige undersøgelser viser, at vi er langt mere produktive, når vi befinder os i et godt indeklima, siger hun til dk-teknik.

Open source
Indenfor det offentlige er 13 kommuner og alle regioner i dag medlem af Green Building Council, mens staten ikke er repræsenteret. Dertil har kommuner og regioner uddannet i alt 31 DGNB-konsulenter, som skal tænke bæredygtighed ind i kommende byggeprojekter.

Men Mette Qvist understreger, at det ikke kræver medlemskab at få indblik i de krav, der bliver stillet til bæredygtigt byggeri hos Green Building Council; alle DGNB-kriteriesæt bliver nemlig open source efter pilotfasen:

- Vi ser ofte, at folk screener deres byggeprojekter efter vores kriterier, og det er vi kun glade for. Den holistiske tilgang er vigtig, og den bidrager vi gerne til, siger Mette Qvist. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.