dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Klimakommune: Regnskabet er enormt simpelt
Thomas Borberg/Polfoto

Klimakommune: Regnskabet er enormt simpelt

Det kræver få mandetimer, der er stor metodefrihed i opgørelsen, og CO2-regnskabet giver ny, værdifuld viden, fortæller nogle af Danmarks Naturfredningsforenings klimakommuner.

Den klimaaftale, som 71 kommuner i dag har indgået med Danmarks Naturfredningsforening om at bringe kommunens CO2-udslip fra egne aktiviteter ned med minimum to pct. om året, giver ‘rigtig god mening’. Det fortæller et par af de erfarne klimakommuner til dk-teknik.

-  Det er bestemt en driver til at få ting til at ske på klimafronten, at vi forpligter os i en aftale og regner på CO2-emissionerne. Vi har for eksempel lavet en klimaplan, der går på tværs af alle forvaltningsområder, og som har til mål at gøre os helt CO2-neutrale i 2050, siger Karen Marie Pagh Nielsen, chefkonsulent for klimasekretariatet i Helsingør, der har været klimakommune siden 2008.

Også Skanderborg er glad for kontrakten:

- Vi har investeret små 50 mio. kr. i energiforbedringer i de kommunale bygninger, og det kan vi tydeligt se på vores tal. Så det er en måde at vise politikerne på, at det her faktisk virker – både på CO2-udslippet og energiforbruget, siger Susanne Skårup, der er klimamedarbejder, til dk-teknik.

Nye energikilder giver CO2-fald
Kommunerne laver det årlige klimaregnskab på baggrund af data om det kommunale energiforbrug. De ganger dermed CO2-emissionsfaktorer for de forskellige energityper; flis, affald, gas osv., sammen med tallene i energiregnskabet.

Susanne Skårup, der har opgjort Skanderborgs CO2-regnskab hvert år siden 2009, mener ikke, at opgaven er ‘voldsomt krævende’. Hun roser derimod konceptet for blandt andet at kaste lys over fordelene ved at skifte energikilde:

- Når vi skifter fra oliefyr til fjernvarme eller fra oliefyr til varmepumper, så falder energiforbruget ikke, men det gør det CO2-udledningen, og det er meget relevant i forhold til klimaforandringerne, siger hun til dk-teknik.

Anderledes ser man på det i Halsnæs Kommune, der i sidste uge meldte ud, at den ikke længere vil lave en årlig CO2-opgørelse, da det har kostet kommunen mellem 50.000 og 100.000 kr. årligt i ekstern bistand at udfylde dokumentationskravene. Derudover mener Halsnæs’ miljø- og teknikchef Rikke Hvelplund ikke, at ‘CO2-regnskabet i sig selv er et godt styringsredskab’, som hun forklarede til dk-teknik.

Uafhænighedsfordelen
Men den oplevelse er Vordingborgs klimakoordinator, Karsten Kolle, helt uenig i:

- Det er blevet enormt simpelt for os at lave opgørelsen. Der er stor metodefrihed i de krav, som bliver stillet fra Danmarks Naturfredningsforening, og jeg har sorteret i datagrupperne, så nu er det kun tal, vi med garanti ved, vi kan trække ud hvert år, siger han til dk-teknik.

Helsingør får ligesom Halsnæs lavet klimaregnskabet ude i byen, og her vurderer Karen Marie Pagh Nielsen, at kommunen lægger omkring 50.000 kr. årligt til de eksterne konsulenter.

- Det er en prioritering af vores tid til egentlige klimaaktiviteter. Og så ser vi også en fordel i den uafhængighed, der er, når rapporten er lavet ude af huset, siger hun til dk-teknik.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.