DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Stillinger

Brancheforening får bøde for koordinerede kørselstilbud

Midtjysk brancheforening betaler bøde på 400.000 kr. for at have koordineret tilbud på befordret kørsel.

Brancheforeningen Økonomisk Forening for Persontransport, ØFP, har betalt en bøde på 400.000. kr. for at have koordineret et udbud imellem sine medlemmer. Det er konkurrenceforvridende, vurderer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Foreningen koordinerer 24 midtjyske vognmænd, og de bød blandt andet på opgaver med flexkørsel, handicapkørsel og patientbefordring, der var sendt i udbud af kommuner, regioner eller trafikselskaber.

Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har ØFP's medlemmer drøftet priser og koordineret tilbuddene i regi af foreningen. Det betyder, at medlemmerne er blevet begrænset, da ØFP's vedtægter også forbyder medlemmerne selv at byde på opgaverne. 

Midttrafik gjorde opmærksom på problemet

Styrelsen blev opmærksom på overtrædelsen efter en henvendelse fra Midttrafik, og Konkurrencerådet afgjorde i 2018, at der var havde fundet en overtrædelse sted. Det koster nu 400.000 kr. i bøde.

- Når en brancheforening koordinerer sine medlemmers tilbudsgivning, begrænser det konkurrencen medlemmerne imellem, og det udgør en grov overtrædelse af konkurrenceloven. I sidste ende går det ud over skatteborgerne, der risikerer færre eller dårlige ydelser for pengene, lød det fra Konkurrencerådets formand, Christian Schultz, i 2018.

Overtrædelsen af konkurrenceloven har fundet sted i perioden fra oktober 2013 til november 2016.

Find bødevedtagelsen ved Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

ibs