dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Energy Cluster Denmark hædrer intelligent fjernvarme på Bornholm
Innovationsprisen 2023 blev uddelt på Energy Cluster Denmarks årsmøde.
Foto: Energy Cluster Denmark

Energy Cluster Denmark hædrer intelligent fjernvarme på Bornholm

Borgerne i Listed på Bornholm har sammen med flere virksomheder og forskere testet et intelligent fjernvarmesystem i et innovationsprojekt. Projektet har nu vundet prisen Årets Innovationsprojekt
25. MAJ 2023 10.20

Onsdag afholdt den grønne energiklynge Energi Cluster Denmark sit årsmøde. Op til årsmødet, var klynges medlemmer blevet bedt om at stemme til Energi Cluster Denmarks årlige pris Årets Innovationsprojekt og her har et flertal af medlemmerne valgt at stemme på projektet Flexibility Heat Grid Bornholm. 

I projektet har Bornholms Energi & Forsyning sammen med teknologivirksomhederne Neogrid Technologies, Utiligize og DTU Elektro testet og demonstreret en ny databaseret styringsmodel, der skal øge effektiviteten af fjernvarmeforbrug, -distribution og -produktion ved at styre fjernvarmeforbruget i en husstand mere intelligent. Det er sket i tæt samarbejde med en række borgere i byen Listed. Ma?let har været at øge effektiviteten af fjernvarmesystemet og bidrage til den grønne omstilling. 

- Årets Innovationsprojekt 2023 gør en forskel for borgerne i Listed, der både får en lavere varmeregning og en grønnere profil – og for de medvirkende virksomheder. Det betaler sig at samarbejde om innovation, og i Energy Cluster Denmark er vi glade for at understøtte grøn innovation, der gør en reel forskel, siger Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark, i en pressemeddelelse.

Partnerne i innovationsprojektet har opnået flere positive effekter. Det ses fx i form af forbedret afkøling, lavere returtemperaturer og et mere energieffektivt ledningsnet.

- Flexibility Heat Grid Bornholm-projektet er et af de projekter, som vi ser et særligt potentiale i, idet det netop skaber en aldeles nødvendig relation imellem den enkelte kunde og det overordnede forsyningssystem. Sammen skaber vi mulighederne for både på at nedbringe forbruget af biomassebaserede brændsler, billigere varmeregning til kunden, og faktisk også byggeklodserne til et mere robust forsyningssystem, siger Claus Andersen, administrerende direktør, Bornholms Energi & Forsyning.

I den nærmeste fremtid vil Bornholms Energi & Forsyning igangsætte et projekt, der pa? mange ma?der minder om projektet i Listed - dog i langt større skala. Pa? sigt er det ma?let, at resultaterne fra samarbejdet på Bornholm skal skaleres op til andre fjernvarmesystemer – ba?de i Danmark og i udlandet.

amp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.