DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Job

Fjernvarme skal gøres 100 pct. grøn ved hjælp af vindenergi

En helt grøn fjernvarme kan stå for 44 pct. af regeringens ambition reduktionsmål i 2030, lyder det fra Dansk Fjernvarme. Fjernvarmen kan desuden hjælpe vindsektoren med overskydende energi og varme.

Dansk fjernvarme er blevet 25 pct. grønnere siden 2012. Men fjernvarmen kan blive endnu grønnere, lyder det fra Dansk Fjernvarme, som har en ambition om at give danskerne 100 pct. CO2-neutral fjernvarme i 2030.

- Isoleret set kan fjernvarmen levere det største bidrag til regeringens mål om 70 pct. reduktion af CO2-udledningerne i 2030, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Den grønne varme kommer dog ikke af sig selv. Det kræver investeringer i geotermi, overskudsvarme, solvarme, udnyttelse af varme fra PtX-anlæg og meget mere.

- Sol, vind, bæredygtig biomasse, overskudsvarme og sågar jordens indre kan give klimavenlig fjernvarme. Det er langt nemmere og billigere at gøre fjernvarmen klimaneutral ift. fx transport og landbrug, siger Kim Mortensen.

Dansk fjernvarme kan tilmed være en del af løsningen på udfordringerne med overskudsenergi og -varme, når solen skinner og vinden blæser og skaber mere strøm, end danskerne har brug for. 

- Fjernvarmens 66.000 km. lange rør under jorden kan gemme energien fra solen og vinden og fungerer dermed som et kæmpe lager for den vedvarende og fluktuerende energi, siger Kim Mortensen. 

Det kræver dog, at der kommer politisk opmærksomhed til fjernvarme, og at politikerne hjælper til med at sikre de rette rammevilkår for sektoren, lyder det fra Dansk Fjernvarme. 

esl