dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Heunicke: Der er ikke farligt gods i tabte containere
Fire containere og deres indhold skyllede i land langs den nordjyske vestkyst, efter at et fragtskib fra Maersk natten til den 22. december tabte dem. Over 40 containere befinder sig fortsat i Skagerrak.
Foto: Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix

Heunicke: Der er ikke farligt gods i tabte containere

Det er fortsat uvist, hvad der er i de over 40 containere, der befinder sig i Skagerrak efter stormen Pia.
28. DEC 2023 16.42

Der er ikke farligt gods i de over 40 containere, som fortsat befinder sig i Skagerrak, efter at fragtskibet Mayview Maersk natten til den 22. december tabte dem i forbindelse med stormen Pia. Det fortæller miljøminister Magnus Heunicke (S) efter et møde med Maersk torsdag.

- Vi ved, at der ikke er tale om farligt gods, men vi har ikke en præcis angivelse af, hvad der er i containerne, eller hvilken stand de er i, siger han.

- Det er logisk, at det har konsekvenser for havmiljøet, når så mange containere med gods ryger i vandet. Hvilken gods, der er tale om, er helt afgørende for, hvad konsekvenserne vil være for havmiljøet.

Maersk tager ansvaret

Selv om containerne faldt i vandet allerede den 22. december, var det indtil onsdag frivillige, der stod for at rydde kysten for vraggods.

Er Mærsk kommet hurtigt nok i gang med oprydningsarbejdet?

- Fra nu af kommer man hurtigere i gang, og det er jeg tilfreds med. Jeg vil ikke pege fingre af Mærsk, for de har tilbudt at være klar. Der var nogle lokale vejrforhold, der gjorde, at man vurderede, at det var bedst at vente. Jeg vil bruge min energi på at fokusere på, at man fremover kommer hurtigere i gang, siger Magnus Heunicke.

Han hæfter sig ved, at Mærsk har taget det fulde ansvar for oprydningen og finansieringen af den.

- Det synes jeg er tilfredsstillende. Vi har fået fremlagt nogle robuste planer for, hvordan oprydningen vil blive færdiggjort, og hvordan man hurtigere vil sætte gang i nye oprydninger, hvis der skyller mere vraggods op, siger Magnus Heunicke.

Stranden næsten ren

Ifølge Jammerbugt Kommune er stranden nu næsten ren igen takket være både betalt assistance, kommunens egne folk samt frivillige, som af egen drift gik i gang med at rydde op.

- Det gik hurtigt, og vi er faktisk ved at være i mål med oprydningen nu – også i klitterne, lyder meldingen torsdag eftermiddag fra strandfoged Thomas Duurloo, som de seneste dage er blevet talsmand for strandfogederne på det ramte stykke.

Der mangler dog stadig oprydning i havet. Der er aftalt løbende møder mellem strandfogederne, Mærsk og Jammerbugt Kommune fra nu, og til oprydningen er endeligt afsluttet, for at følge op på de indgåede aftaler.

De går ud på, at Mærsk står med ansvaret for oprydningen i havet, langs kysten og i klitterne samt betalingen for den, ligesom virksomheden går ind i en kompensation for de tab, som fiskerne i området lider, oplyser kommunen.

Miljøminister Magnus Heunicke havde torsdag også indkaldt Folketingets miljøordførere til møde om blandt andet situationen med de tabte containere. På mødet med miljøordførerne kom det ifølge Børsen frem, at Mærsk også har i sinde at kompensere de frivillige, som har hjulpet med oprydningen. Hvordan, de vil blive kompenseret, er uvist.


ritzau/ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.