DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Stillinger

Mink kan graves op hurtigere end frygtet

Myndighederne slipper for at lave en vvm-undersøgelse før opgravningen mink. Det kan spare op til et år.

Inden opgravning af mink behøver myndighederne ikke at foretage en vvm-undersøgelse. Det ligger nu fast, og det kan få stor betydning for, hvor hurtigt minkene ved Holstebro og Viborg kan graves op, siger fødevareminister Rasmus Prehn (S).

- Rædselsceneriet med en vvm-undersøgelse, der kunne tage op til et år, er afværget, siger Rasmus Prehn.

Han håber, at politikerne nu inden jul kan give borgerne vished om opgravningen ved at lægge sig fast på en af tre tidligere fremlagte modeller. Politikerne mødes til forhandlinger fredag.

Især borgmestrene i Holstebro og Viborg, H.C. Østerby (S) og Ulrik Wilbek (V), har presset på for at få droppet vvm-undersøgelsen.

- Det er fuldstændigt vanvittigt, set i forhold til at vi måske har en mindre miljøkatastrofe, har H.C. Østerby tidligere udtalt.

- Det har ingen gang på jord, at det skal tage et år. Især ikke når man tænker på, at man i løbet af en weekend begyndte at grave ud og komme mink i gravene.

Millioner af døde mink blev i hast fyldt i lange grave på militære øvelsesområder i Holstebro og Viborg. Her havde bl.a. Naturstyrelsen hjulpet med at udvælge områderne, og Miljøstyrelsen sikrede for hvert område, at de nedgravede mink ikke skulle kunne udgøre en risiko for drikkevand, fredninger og beskyttet natur. Men minkene begyndte at svulme og pressede sig op gennem jorden og kan allerede have forurenet grundvandet, viser rapporter.

Ritzau / ibs