dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Venligt, at de angreb i dagtimerne:
Ny rapport med vilde detaljer om landets mest omfangsrige cyberangreb

Det var trods alt venligt af hackerne at gøre det i dagtimerne, da Danmark tilbage i maj blev ramt af det mest omfangsrige cyberangreb nogensinde, siger ekspert.

Det er en "vild rapport" som selskabernes cybercenter SektorCERT har skrevet. En rapport, som beskriver det mest omfangsrige cyberangreb i Danmarkshistorien, da en række forsyningsselskaber i maj blev angrebet 22 gange og den kritiske infrastruktur var truet.

Angrebet kunne have forårsaget strømnedbrud i områder af landet, så der i en periode ikke ville have været fornødenheder som internet, mobilsignal m.m. Men angrebene blev heldigvis afværget.

Det er Rasmus Dahlberg, leder af Center for Samfundssikkerhed ved Forsvarsakademiet, som til Politiken kalder det en vild rapport. Han pointerer, at det var "venligt", at de fjendtligt sindede kræfter bag cyberangrebet tilbage i maj begyndte deres angreb i dagtimerne. 

Ikke nok bemanding

For som det hedder i rapporten om angrebet, så har SektorCERT, der skal bekæmpe den slags, "ikke bemanding til at reagere på angreb uden for almindelig arbejdstid".

- Det vil have vidtforgrenede konsekvenser. De færreste regner med, at vi 12 timer inde i et strømnedbrud kan bruge mobiltelefoner, fordi vi til den tid ikke vil have mere batteri på telemasterne. Internettet forsvinder også, siger Rasmus Dahlberg til avisen.

Det er dog ikke den eneste bemærkelsesværdige detalje, at SektorCERT kun har bemanding til at håndtere den slags angreb i dagtimerne. En anden detalje er, at den russiske militære hachergruppe Sandworm måske har været involveret. Formodningen bygger dog kun på indikationer, skriver SektorCert i rapporten, og det er derfor ikke sikkert, at Rusland har noget med angrebene at gøre.

"Der er derfor ikke belæg for at anklage Rusland for at være involveret i angrebet. Det eneste, vi kan konstatere, er, at dansk, kritisk infrastruktur er i søgelyset, og at der bruges cybervåben mod vores infrastruktur, som kræver nøje monitorering og avanceret analyse at opdage", står der i rapporten.

lal

 

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.