DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Smuk Rødblad er opført som sårbar på Den Danske Rødliste, fortegnelsen over arter i Danmark, der er blevet vurderet til at være i risiko for at uddø.
Foto: Gladsaxe Kommune.

Sjælden og truet svampeart fundet i Bagsværd

Indsats for biodiversitet giver resultater. Smuk, sjælden og truet svampeart fundet for første gang i ellemose i Radiomarken.
6. NOV 2020 9.28

GLADSAXE: Smuk Rødblad er opført som sårbar på Den Danske Rødliste, fortegnelsen over arter i Danmark, der er blevet vurderet til at være i risiko for at uddø.
Store fund kan også komme i små formater. Det må være konklusionen, efter den sjældne og truede svampeart Smuk Rødblad for nylig dukkede op i en skovmose ved Radiomarken i Bagsværd, som er et fredet område med en særlig naturtype.

- Den blå svamp er lillebitte, men lyste op på en træstub i den mørke skovbund. Det gav et sus i kroppen, da jeg fik øje på den. Både fordi den er sjælden og truet, men også fordi den virkelig lever op til sit navn, siger naturmedarbejder Anders Adams, der gjorde fundet.

Smuk Rødblad er opført som sårbar på Den Danske Rødliste, fortegnelsen over arter i Danmark, der er blevet vurderet til at være i risiko for at uddø. Den er primært knyttet til den helt særlige naturtype elleskov. Det er en skovtype på fugtig bund, som er gået stærkt tilbage, men som blandt andet findes i ellemosen ved Radiomarken.

Smølfeblå

Elletræerne kan, som de eneste danske træer, stå med rødderne helt i vand ligesom mangrovetræer fra mere eksotiske himmelstrøg, og de særprægede skovmoser kan rumme en stor og særlig biodiversitet. 

I Radiomarkens ellesump, som området også kaldes, får træerne desuden lov til at falde naturligt sammen, når de dør, og det er netop i de døde og halvdøde elletræer, at den sjældne Smuk Rødblad lever. Her nedbryder den det døde træ og er dermed en del af naturens evige kredsløb.

Den truede svamp hører til slægten rødblade, som har navnet fra deres rosa sporer. Sporerne farver lamellerne på de fleste rødblade rosarøde. Smuk Rødblad hører dog til en særlig undergruppe med blå nuancer, så på trods af sit navn kan den faktisk nærmest ligne noget fra Smølfernes univers med sin blålige og meget markante farve.

ka