dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
V i Aarhus vil sætte hårdt ind mod ulovligheder i kolonihaver
Havekolonien Skovvang i det sydlige Aarhus.
Foto: Lars Laursen, Ritzau Scanpix

Før lovforslag:
V i Aarhus vil sætte hårdt ind mod ulovligheder i kolonihaver

Partier ønsker hård linje over for ulovlig helårsbeboelse, alt for store kolonihavehuse og flere former for fusk.
25. APR 2023 10.00

AARHUS: Selv om politikerne på Christiansborg arbejder på ny en lovgivning på koloniområdet, der skal give kommunerne bedre redskaber til at håndtere ulovligheder i havekolonier, vil Venstre i Aarhus ikke vente.

Partiet har ifølge Århus Stiftstidende stillet forslag til byrådet om håndhævelse af reglerne og nævner både ulovlig helårsbeboelse, alt for store kolonihavehuse, fusk med folkeregisteradresser, ulovlig firmadrift, penge under bordet i tvivlsomme kolonihavehandler og socialt bedrageri. Alt sammen forhold, avisen har beskrevet i en række artikler.

Byrådsmedlem - og tidligere teknik-rådmand - Gert Bjerregaard (V) vil stoppe ulovligheder "med alle de regler og muligheder, vi har som kommune. Det er det, jeg gerne vil have teknik-rådmand Nicolaj Bang til at tage hånd om med det her forslag".

Løfte dyner?

Anders Winnerskjold (S) er social-rådmand og har tidligere udtrykt tillid til, at de enkelte kolonihaveforeninger selv tager ansvaret for, at reglerne overholdes. Han spørger retorisk: "Hvad er det, Venstre vil have? Vil de bruge et stort millionbeløb på en Ballerup-model med dyneløfteri og private vagtværn?"

I marts kunne vi berette fra Ballerup, at det under kontrolbesøg i kolonihaver nu er nødvendigt at have vagter med, fordi kommunens folk oplever truende adfærd fra beboere.

Besøgene skal her virke præventivt for at få beboerne til at holde sig væk fra oktober til april, hvor man ikke må bo der. Ballerup Kommunes folk tjekker, om der er aktivitet, lys eller biler i indkørslen og ringer i sidste instans på og kontrollerer køleskab og den slags.

Og det er under de besøg, at man nu har oplevet en række truende episoder som at blive filmet.

Ny minister 

Under den tidligere regering stillede Alex Ahrendtsen (DF) et beslutningsforslag, der skulle forpligte regeringen til at gribe ind, og bolig- og indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen (S) erklærede sig grundlæggende enig i store dele af DF-forslaget til stramning af loven.

Han stillede et lovforslag i et udsigt, som skulle tydeliggøre, hvornår der er tale om helårsbeboelse i en kolonihave, og samtidig forpligte kommunerne til at udføre tilsyn med, at loven overholdes. I modsat fald skulle kommunerne have mulighed for at uddele tvangsbøder og i de mest grelle tilfælde melde kolonister til politiet.

Den nye lov druknede i folketingsvalget, og nu har kirkeminister Louise Schack Elholm (V) fået stafetten og har oprettet en ny styrelse, Plan- og Landdistriktsstyrelsen, der blandt andet skal se på kolonihaveloven.


 Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.