dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
10 borgmestre: Staten bør påtage sig medansvar for sikring af kysterne
Sandfodring tæt på kysten ved Vejlby vest for Lemvig.
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

10 borgmestre: Staten bør påtage sig medansvar for sikring af kysterne

Borgmestererklæring: Sikring af menneskeliv, ejendom og værdier mod vandmasserne er også et nationalt anliggende

Preben Bonnén

Borgmestererklæring til regering og Folketinget, att. energi-, forsynings og klimaministeren, miljø- og fødevareministeren, forsvarsministeren, formanden for Folketingets energi-, forsynings- og klimaudvalget, formanden for Folketingets miljø- og fødevareudvalget og formanden for forsvarsudvalget.

Det er vurderingen at de klimatiske variationer vi oplever i Danmark vil blive større end det i dag er tilfældet med hyppigere ekstremer i natur og nedbør. De stigende vandstande vil ikke blot udfordre de berørte kommuner, men også den enkelte lodsejer, og spørgsmålet, som trænger sig på, er hvorvidt forebyggelse og kystsikring af landets infrastruktur er et anliggende alene for kommunerne og lodsejerne, eller også om staten bærer et (med)ansvar herfor?

Ifølge FN’s klimapanel forudser man, at verdenshavene vil kunne stige med op til to meter inden år 2100, hvis iskappen på Antarktis kollapser, og det er dobbelt så meget som først antaget. Skulle FN få ret i sine beregninger og forudsigelser, vil flere danske kommuner blive ganske alvorligt berørt.

Miljøstyrelsen har på baggrund heraf beregnet, at flere af landets kommuner vil komme til at stå under vand, herunder halvdelen af Tårnby Kommune og Tønder Kommune, hvor førstnævnte kommune selv har påtaget sig den fulde økonomiske udgift.

Hvor Kystdirektoratet har udarbejdet en ny kystsikringsplan, som betyder at kommunerne selv skal blive bedre til at sikre kysterne rundt omkring i landet, og overtage sagsbehandlingen fra Kystdirektoratet, som skal gøre det lettere for de enkelte kommuner, at klimatilpasse ejendomme og udsatte områder, samt træffe afgørelser i sager om kystbeskyttelse fra staten og borgere, følger der omvendt ingen økonomiske midler med til opgavevaretagelsen.

Anderledes forholder det sig i de lande, som Danmark normalt sammenligner sig med, hvor lande som Storbritannien, Holland, Sverige og Norge, hvor staten påtager sig en mere styrende rolle, og således indgår mere solidarisk og ikke mindst, påtager sig det fulde finansieringsgrundlag.

Derfor vil vi gerne, at man fra central politisk side vil forholde sig til de faktiske klimaforandringer i Danmark, med de deraf manglende økonomiske ressourcer, ligesom vi gerne ser staten agere katalysator, og påtage sig omend ikke det fulde ansvar, så i det mindste et seriøst medansvar for opgaveløsningen, det være sig såvel politisk som økonomisk.

Fair fordeling
Langs den jyske vestkyst har kommunerne allerede i dag en række fællesaftaler med Kystdirektoratet. Dette samarbejde mellem kommunerne og staten kunne være et oplagt og fint afsæt for netop staten til også at involvere sig endnu mere i de problemer der optræder i andre dele af landet omkring sikring af vores kyster.

Dog handler det ikke om at omfordele allerede fordelte penge fra fællesaftalerne, ligesom det heller ikke handler om at målrette dele af den mellem KL og regeringen indgåede anlægsramme for kommunerne, og således fremadrettet få øremærket ressourcer.

Opgaven er stor og voksende, hvilket nødvendiggør, at staten er kommunerne behjælpelig med at finde og afsætte de nødvendige økonomiske ressourcer til såvel de nye opgaver, som kommunerne overtager fra Kystdirektoratet, og de kommunale beredskabers voksende omkostninger.

Forebyggelse er vigtig og nødvendig, men i de situationer hvor forebyggelsen ikke er tilstrækkelig, er det ovenud vigtigt at såvel det statslige redningsberedskab (Beredskabsstyrelsen) som de kommunale beredskabsfællesskaber kan afbøde konsekvenserne af de stigende vandstande, som følge af de ekstreme vejrforhold. 

Det handler ikke om at staten skal påtage sig det fulde økonomiske ansvar, blot et medansvar i en fair økonomisk fordelingsnøgle mellem stat, kommuner og lodsejere.

Vi forventer derfor at regeringen og folketinget tager vores henvendelse alvorlig, ligesom vi har forventning om, at KL prioriterer opgaven omfattende kommunernes merudgifter til kystsikring i forhold til Økonomi- og Indenrigsministeriet forud for finanslovsforhandlingerne på de forestående økonomiforhandlinger for finansloven, samt at området tages op og indgår i økonomiforhandlingerne om næste års økonomiaftale i juni 2018.


Med bedste hilsen

Preben Bonnén, politisk rådgiver & analytiker Forum for Samfundets Beredskab (FSB)
På vegne af borgmestrene:

Arne Boelt (S), Hjørring, Birgit Hansen (S), Frederikshavn, Ulla Vestergaard (S), Thisted, Mogens Gade (V), Jammerbugt, Erik Buhl Nielsen (V), Varde, Joy Mogensen (S), Roskilde, John Dyrby Paulsen (S), Slagelse, John Schmidt Andersen (V), Frederikssund, Kasper Olesen (S), Kerteminde, Anders Gerner Frost (nytgribskov), Gribskov

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.