dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Løkke og Pape i Chicken Game om ministerpost
Pape til venstre har udløst nervekrigen, Løkke til højre er den der afgør hvor længe den skal trækkes, og Samuelsen i midten er en af dem der skal forstå budskabet. Foto: Jens Dresling, Polfoto.

Løkke og Pape i Chicken Game om ministerpost

Et bud på hvad det er der foregår, hvorfor, hvor længe det vil vare, og hvad det ender med
24. FEB 2016 11.13

FOLKETINGET: Måske er der en symbolsk parallel i, at en hval er strandet på Skagerrak-kysten, hvor det ellers er sommerhusene der plejer at falde ned, samtidig med at Lars Løkke Rasmussens Venstre-regering har anbragt sig selv i en eksistenskrise.

Forløbet siden i aftes, hvor en standard-ministerfyring pludselig blev afløst af et spil chicken mellem statsministeren og De Konservative, er uden fortilfælde, og spørgsmålet er dels hvorfor, dels hvad det ender med.

'Hvorfor' ligger lige for. Nu har Liberal Alliance længe gået og truet med at vælte regeringen, så ved at give optionen til De Konservative i stedet har Løkke gjort det uattraktivt for LA-leder Samuelsen at lave en genopførelse, som alt andet lige ikke vil blive vurderet som noget stålsat, men som en efterligning. 

Hvad ender det så med? Og hvornår? 'Hvornår' er et åbent spørgsmål. Et flertal mod en minister eller en regering konstateres ikke i medierne, men i folketingssalen. Det kræver indkaldelse til en forespørgselsdebat hvor der kan stilles en mistillidsdagsorden, og det tager en vis tid. Det vil sige at der kan gå op til en uge endnu.

'Hvad det ender med' kan kun blive et gæt. Men mon dog Lars Løkke, når det kommer til stykket, vil løbe risikoen for at måtte aflevere nøglerne igen. I givet fald bliver det ikke til låns næste gang.

Derfor er bedste bud, at den truede minister Eva Kjer Hansen til sidst vil gå ud og takke Løkke og de to andre støttepartier for deres opbakning, men at hun ikke kan bringe det på sin samvittighed at risikere en borgerlig regerings liv, blot fordi De Konservative har brug for at profilere sig, og at hun derfor vil gå selv.

Og Lars Løkke Rasmussen vil sige at det var helt unødvendigt og at han var klar til at gå hele vejen, men når hun nu ikke selv vil, så…

Med mindre end af de to chicken-spillere blinker. Så kan alt (andet) ske.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.