dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Aarhusianerne har pantet 300.000 genbrugskopper
To go-kopperne koster fem kroner, som man får igen, når man afleverer dem i en pantautomat.
Foto: Aarhus Kommune

Aarhusianerne har pantet 300.000 genbrugskopper

Fem måneder med genbrugelige to go-kopper tegner godt. Kommunen kontaktes af byer fra hele verden.
28. JUN 2024 9.00

AARHUS: Aarhusianerne, byens gæster og mange af byens kaffebarer og caféer har taget godt imod Aarhus’ vaskbare genbrugskopper med pant, som blev lanceret 17. januar som det første sted i verden.

Der er nu 53 steder i byen, hvor man kan vælge Reuseable to go-kopper og krus som et alternativt til engangsemballage. Enkelte serveringssteder har endda valgt at gå all in på genbrugskopperne og tilbyder slet ikke engangskopper længere, oplyser kommunen.

Som kunde betaler man en pant på 5 kr., hvis man vælger en genbrugskop til sine to go-drikke. Panten returneres automatisk til kundens betalingskort, når den afleveres igen i en af de 27 Reuseable pantautomater i Aarhus Midtby.

I Aarhus er cirka halvdelen af det affald, der bliver indsamlet fra byens skraldespande og smidt på gaden, fra takeaway-emballage. Der bliver især efterladt mange to go-kopper og ølkrus i byen.

Kun få vildfarne

Tilbagemeldingerne fra kommunens Entreprenørenhed er, at der kun er fundet et par enkelte vildfarende Reuseable-kopper på gaden, siden systemet blev indført i midten af januar.

I en affaldsanalyse af to tons affald indsamlet fra byens affaldsspande i løbet af pinsen 18.-20. maj er der blevet fundet fire genbrugskopper.

- Fire genbrugskopper i skraldespandene er selvfølgelig fire for mange. Men i samme periode er der returneret 1.275 genbrugskopper i Reuseable-pantautomaterne. Så det er under en halv procent af genbrugskopperne, der er endt i vores skraldespande i den periode, siger bylivschef Kim Gulvad Svendsen, Teknik og Miljø.

International interesse

Aarhus oplever stor national og international interesse for forsøget med genbrugelige og vaskbare to go-kopper og bliver kontaktet af mange interesserede byer fra hele verden, oplyser kommunen.

Borgmestrene i København, Aarhus, Odense og Aalborg har tidligere opfordret miljøminister Magnus Heunicke (S) til at indføre en landsdækkende pantordning på engangsemballage som fx pizzabakker og to go-kopper.

Engangskopper er blandt de 10 mest fundne plasttyper i den danske natur. De er typisk lavet af plast eller plast-coated pap og bruges i gennemsnit i blot 15 minutter, hvorefter de bliver til affald.

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.