dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Byråd beder Ankestyrelsen undersøge borgmesterens habilitet

Skive-borgmesterens rolle i udpegning af område til vedvarende energi skal ses efter i sømmene.
21. MAR 2024 7.25

SKIVE: Et næsten enigt byråd i Skive vedtog tirsdag aften, at man vil bede Ankestyrelsen lave en ekstern vurdering af, om borgmester Peder Christian Kirkegaard (V) har været inhabil i en sag om udpegning af et areal til solceller og vindmøller.

Som tidligere omtalt er det viceborgmester Mogens Birkelund (K), som har rejst sagen. Ifølge ham var borgmesteren inhabil, da han foreslog at rykke placeringen af det 600 hektar store areal, men ikke fortalte, at han ejer en tilstødende mark, som dermed kun ville få arealet til én og ikke tre sider.

Peder Christian Kirkegaard har hele tiden afvist, at han er inhabil, fordi han ikke har noget ønske om at sælge sin jord. Men Ankestyrelsen har også på eget initiativ bedt kommunen om en udtalelse om sagen.

Et stort flertal i økonomiudvalget foreslog at få lavet en ekstern undersøgelse og vurdering af spørgsmålet om inhabilitet, og at man skal bede Ankestyrelsen stå for den. Det var der opbakning til i byrådet undtagen fra Dansk Folkepartis enlige medlem, som undlod at stemme, fremgår det af referatet.

Undersøger eksterne møder

Viceborgmester Mogens Birkelund havde også foreslået, at der skal laves en advokatundersøgelse af, hvilke møder borgmester har holdt med eksterne VE-udviklere, og om han har holdt materiale tilbage fra teknik- og miljøudvalget og byrådet.

I forhold til dette ønske har økonomiudvalget besluttet at få tilsendt lovgrundlaget for, hvordan en borgmester kan agere i forhold til notatpligt og videregivelse af oplysninger fra møder med eksterne samarbejdspartnere. Denne del blev derfor ikke behandlet i byrådet.

Ifølge Skive Folkeblad blev det en ophedet debat om sagen på byrådsmødet, hvor det føg med beskyldninger. Men selve resultatet var der altså stort set enighed om: At Ankestyrelsen nu må finde ud af, hvad der er op og ned. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.