DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Job
Klimaplanen kan ses som en slags overligger på de øvrige planer på området.
Foto: Kim Toft

Concito: Sønderborgs klimaplan lever op til Parisaftalen

København er i dag eneste danske kommune med C40-godkendt klimaplan. Sønderborg er tæt på at blive den næste.
11. JUN 2020 13.57

SØNDERBORG: Sønderborg Kommune er klar med sin klimaplan, og tænketanken Concito har tilkendegivet, at den lever op til kravene i FN’s Parisaftale, lyder det fra kommunen.

Sønderborg kan dermed blive en af de første danske kommuner til at få sin klimaplan C40-godkendt. En klimaplan omfatter både reduktion af klimagasser, klimatilpasning og bæredygtighed.

40 af verdens større byer indgik for nogle år siden i et netværk, C40, som i forbindelse med Parisaftalen i 2015 fik ekstra opmærksomhed. C40-byerne forpligtede sig til at arbejde med bæredygtige løsninger på klimaområdet. I Danmark følger 20 kommuner lokalt – og i samarbejde med Concito og Realdania – op på målsætningen. Det sker i projektet DK2020.
Teknik-og Miljøudvalget har netop godkendt klimaplanen og indstiller, at byrådet godkender den på sit møde i juni.
 
- Når vi allerede nu er klar til at præsentere en klimaplan, så handler det om, at vi i forvejen igennem en årrække har demonstreret ambitioner og handlekraft på klimaområdet. Vi har været i gang længe, mens andre stod og ventede i startblokken. Klimaplanen erstatter ikke de strategier og visioner, vi allerede har på området, men kan ses som en slags overligger, siger formand for Teknik- og Miljøudvalget, Aase Nyegaard (Fælleslisten).
 
De overordnede planer i Sønderborgs klimaarbejde er Bæredygtighedspolitikken, Klimatilpasningsplanen og Roadmap2025, som er den seneste handleplan i ProjectZero-regi. Under disse ligger en række andre indsatser/planer for fx grundvandsbeskyttelse, spildevand, beredskab, indkøb og udbud, varmeplan osv.
 
Efter godkendelse i byrådet skal Concito indstille planen til godkendelse i C40. 

  • På FN’s klimakonference i Paris i 2015 vedtog 195 lande den såkaldte Parisaftale, hvorved de forpligtede sig til at holde den globale opvarmning under 2 grader.
  • C40-byerne har som del af aftalen besluttet, at de inden udgangen af 2020 har vedtaget en klimahandleplan, der er i overensstemmelse med Parisaftalen.
  • København er eneste danske C40-kommune.
  • I Danmark har Realdania, den grønne tænketank Concito og C40 valgt 20 kommuner til at opdatere og tilpasse deres klimaarbejde, så det lever op til C40’s standard. Dette projekt hedder DK2020. 

ka