dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Det mest bæredygtige er de kvadratmeter, der aldrig bliver bygget

Nye kommunale bygninger i Syddjurs skal designes, så de kan adskilles, bruges til noget andet eller helt udgå.

SYDDJURS: De kommunale ejendomme i Syddjurs skal fremover renoveres og bygges så bæredygtigt som muligt. De skal samtidig rumme så få kvadratmeter som muligt, da det mest bæredygtige er de kvadratmeter, der aldrig bliver bygget. Det er målet med en ny bæredygtighedsstrategi i Syddjurs, oplyser kommunen.
 
Figur_ejendomme3 Kommunens indbyggertal er de seneste år vokset, og det skaber løbende behov for både renovering og nybyggeri. Aktuelt er der både en ny skole i Hornslet og en ny daginstitution i Rønde på vej, samtidig med at flere institutioner moderniseres.

Hvis der bygges nyt, skal det ske så bæredygtigt som muligt og med den mest optimale udnyttelse af pladsen.

Et særligt fokus i strategien er desuden muligheden for en række skærpede krav til byggematerialer. Hvis det giver værdi i det enkelte projekt, kan strategien give mulighed for høje standarder for holdbarhed, vedligehold, og genanvendelse, med design for adskillelse, hvis bygningen senere skal benyttes til anden anvendelse eller helt udgå. Kommunale nybyggerier skal samtidig så vidt muligt genbruge og genanvende materialer.

- Vores nye strategi sender et tydeligt signal til alle entreprenører om, at vi tager klimaaftryk, bæredygtighed og genanvendelse alvorligt. Det skal tænkes ind i de tilbud, som vi modtager i forbindelse med kommende kommunale byggerier, siger formand for Natur, teknik- og miljøudvalget, Kim Lykke Jensen (SF).

Målsætninger i bæredygtighedsstrategien

  • Kloge m2: At opnå optimal udnyttelsesgrad af kommunens bygninger.
  • Holdbarhed: At imødekomme høje standarder for vedligehold og holdbarhed.
  • Ressourceeffektivitet: At nedbringe CO2-aftryk f.eks. ved benyttelse af biogene materialer samt genbruge og genanvende materialer, inventar og byggeaffald.
  • Vild natur og biodiversitet: At sikre høj biologisk kvalitet af de ikke bebyggede arealer.
  • Den nye strategi vil betyde, at der er byggeri, som bliver dyrere, f.eks. hvis der skal genbruges mursten fra en bygning, som nedrives, fremfor at købe nye sten.
  • Andet bygeri bliver billigere - f.eks. hvis det er muligt at nedskalere antallet af kvadratmeter.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.