dknyt
dkhavenergi
dkvindkraft
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Disse ti anbefalinger skal gøre Odense klimaneutral

Task Force Klimaneutral 2030 har udarbejdet anbefalingerne, der skal indgå i byrådets forhandlinger om en klimahandleplan.
16. JUN 2021 14.42

ODENSE: I april nedsatte Odense Kommune Task Force Klimaneutral 2030, der nu er kommet med ti anbefalinger til, hvordan byrådet kan nå målet om at blive en klimaneutral kommune i 2030. Anbefalingerne kommer forud for, at kommunens første klimahandleplan skal forhandles på plads. Det skriver kommunen.

Task forcen består af seks eksperter inden for klima, byplanlægning, bæredygtighed og cirkulær tænkning. De er kommet med anbefalinger til investering i klimavenlige teknologier, strukturelle ændringer og ændringer i adfærd. I spidsen for arbejdsgruppen står Sebastian Mernild, der er prorektor på Syddansk Universitet og professor i klimaforandring.

- Odenses målsætning er ambitiøs, men realistisk. Den kræver modige politiske beslutninger og prioriteringer på kort og lang sigt, da forandringerne ikke kommer af sig selv. Odenses udfordringer i forhold til CO2-udledningen er primært på energi- og transportområdet. Her er der behov for markante forandringer, hvis Odense skal blive klimaneutral senest i 2030, siger han.

Borgere skal inddrages

Byrådet forventer at vedtage en klimahandleplan til september. De ti anbefalinger, der skal indgå i forhandlingerne, lyder:

  • Etablere CO2-fangst på Fjernvarme Fyn
  • Gøre energiforbruget i Odense CO2-neutralt
  • Indføre nulemissionszoner senest i 2030
  • Udarbejde en trafikplan for Odense, der fremmer aktiv og grøn transportadfærd
  • Maksimere CO2-optag i naturen
  • Odense Kommune skal gå foran
  • Tage lokalt klimalederskab og facillitere grønne partnerskaber
  • Synliggøre den grønne dagsorden og fokusere på adfærdsændringer
  • Vedtage 2025-delmål og etablere en stærk organisatorisk forankring af klimaindsatsen
  • Opgøre og reducere klimaaftrykket fra udledning uden for kommunen, der kommer af forbrug i kommunen

Udover de nye anbefalinger skal kommunens borgere, virksomheder og uddannelsesinstitutioner også inddrages i arbejdet. Isoleret set står kommunen kun for en lille andel af den samlede CO2-udledning, så det er vigtigt at få borgerne med i arbejdet. På kommunens hjemmeside, kan borgere komme med kommentarer til anbefalingerne.

- Nu har et felt af erfarne eksperter og fagfolk hjulpet os et skridt på vejen og peget på konkrete tiltag med stor effekt, der kan gøre Odense langt grønnere. Jeg er glad for deres bidrag, der også er et springbræt til endnu flere samtaler både med borgerne, erhvervslivet og byrådets partier om, hvordan vi i fællesskab kan gøre Odense klimaneutral, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

Hård plan for bilisterne

Det er ikke kun borgmesteren, der er glad for de nye anbefalinger. SF's rådmand for Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Brian Dybro, hilser også de ti tiltag velkomne og siger til TV2 Fyn, at byrådet skal "turde at tage de modige og besværlige beslutninger, hvis vi skal komme i mål".

Task forcens arbejde får også ros fra Venstre og Konservative, men ikke alle anbefalingerne vækker lige stor glæde. Her er holdningen, at planen er hård over for byens bilister, og de har svært ved at se, hvordan det skal fungere med nulemissionszoner.

- Der er rigtig mange mennesker i Odense, der arbejder i midtbyen og bor i forstæderne. Dem skal vi ikke tvinge ud af byen. Vi skal gøre det nemmere for dem at tage det grønne valg, men de skal stadig have lov at køre i deres bil - uanset om det er elbil eller benzinbil, siger Christoffer Lilleholt (V), der er by- og kulturrådmand.

Læs mere om task forcens ti anbefalinger.

mh