DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Job

DTU: Tre havørne forgiftet på Tåsinge

De tre havørne som blev fundet i sidste uge var forgiftede, slår DTU fast. Det betyder, at der nu er fundet fem forgiftede rovfugle i samme område i år.
29. SEP 2020 12.55

I foråret blev en rød glente fundet død på det nordlige Tåsinge. Glenten var tilsyneladende i god foderstand, og den blev sendt til analyse på DTU-veterinærinstituttet. Her blev det påvist, at glenten var forgiftet med det ulovlige nervegift carbofuran. Miljøstyrelsen anmeldte efterfølgende sagen til Fyns Politi.

Onsdag den 16. september blev en havørn fundet død på det nordlige Tåsinge, ikke langt fra findestedet for den røde glente, og få dage senere, mandag den 21. september, blev yderligere tre havørne fundet døde under et redetræ tæt derved. Disse sager blev også anmeldt til politiet, og alle fire havørne blev sendt til undersøgelse på DTU-veterinærinstituttet. Her har analyser nu påvist, at også alle havørnene var blevet forgiftet med carbofuran.

Carbofuran har været forbudt anvendt i EU siden 2008. Med udlæggelse af Carbofuran risikerer man ikke kun at skade rovfugle, men også mennesker og hunde, der uforvarende kan komme i kontakt med giften. Alle rovfugle er totalfredede i Danmark. Den røde glente og havørnene er desuden beskyttet af EU's fuglebeskyttelsesdirektiv.

Det er desværre langt fra første gang, at rovfugle udsættes for ulovlig efterstræbelse, for under et år siden blev en duehøg og en musvåge fundet forgiftet i Sønderjylland, og før det blev en havørn fundet skudt på Lolland.

  • Miljøstyrelsen har siden 2017 haft et tæt samarbejde med Naturstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Center for Diagnostik DTU om sager, hvor der findes forgiftede og på anden vis ulovligt efterstræbte rovfugle.
  • I forbindelse med almindelige tilsyn af veterinære forhold på fasanudsætningspladser, kontrolleres der også for fx udlagte fugle eller andre mistænkelige forhold.

ka