DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Job

Fagfolk: Vi må ofre nogle af vores kyster

En samlet kystplan, som Socialdemokratiet har bebudet i tre år, er igen udsat. Imens sakker vi bagefter andre lande på området og forsømmer at gøre det nødvendige, mener eksperter.
25. SEP 2020 6.36

Der findes danske kyststrækninger, som samfundet er nødt til at opgive – for at vi kan sikre andre bedre mod stormflod og stigende hav.

Det fastslår en række eksperter og fagfolk over for Ingeniøren og opfordrer til, at vi gør som briterne, der arbejder med helhedsplaner for kysterne.

I Storbritannien kan en kyststrækning blive udelukket fra ‘aktiv indgriben’, hvilket sker, hvis det er nødvendigt at opgive for eksempel en campingplads eller en lille klynge sommerhuse for at beskytte en nabostrækning med helårshuse.

- I Danmark er det meget svært bare at diskutere, at der kan være områder, der ikke skal beskyttes, siger Ellen Højgaard Jensen, der er direktør i Dansk Byplanlaboratorium, til Ingeniøren.

Kommunerne, der står for kystsikringen i Danmark, har ifølge eksperter svært ved at koordinere både på tværs og internt på en måde, så der laves planer for længere kyststrækninger ad gangen.

National strategi og fond

Både Ellen Højgaard Jensen og professor i klimatilpasning ved DTU Miljø Karsten Arnbjerg-Nielsen peger derfor på det britiske princip om helhedsplaner, som Holland også følger – herunder at planlægningen ikke skal ligge hos de enkelte kommuner.

- Når vi snakker havvand, bliver vi nødt til at have planer og retningslinjer på landsplan. Det skal op et sted hos folk, der kan matche de lokale ulemper med overordnede hensyn, siger Karsten Arnbjerg-Nielsen.

Da statsminister Mette Frederiksen blot var formand for Socialdemokratiet, foreslog hun faktisk en national strategi og fond for kystsikring – et forslag, der bakkes kraftigt op af eksperter og bl.a. også Dansk Byggeri.

Men den samlede kystplan er netop blev udsat igen. Miljøminister Lea Wermelin (S) henviser til sit partis ordfører på området, Mette Gjerskov, der medgiver, at der "overordnet er et kæmpe problem, og vi skal dæmme op for, at vandet kan skabe voldsomme ændringer på mange kyststrækninger."

- Men en samlet plan for kystsikring er en del af den samlede plan for klimatilpasning, og vi må tage tingene i den rigtige rækkefølge – også fordi corona har udsat mange tiltag, siger Mette Gjerskov til Ingeniøren.

ka