DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Stillinger
Gribskov vil sikre fortidsminde der er i fare for at styrte i Kattegat
Det meste af anlægget ved Helenekilde er i akut fare for at styrte i havet.
Foto: Jens Nørgaard Larsen, Ritzau Scanpix

Gribskov vil sikre fortidsminde der er i fare for at styrte i Kattegat

Kommunen samarbejder med Slots- og Kulturstyrelsen og Naturstyrelsen om både at renovere og beskytte selve kilden og gøre området mere indbydende for besøgende.
12. DEC 2020 10.05

GRIBSKOV: Økonomiudvalget i Gribskov har med en bevilling på 1,4 mio. kr. sagt ja til at fremtidssikre fortidsmindet Helenekilde ved Tisvilde med kystbeskyttelse, oplyser kattegat.nu.

Kommunen samarbejder med Slots- og Kulturstyrelsen og Naturstyrelsen om både at renovere og beskytte selve kilden og samtidig at gøre området mere indbydende for besøgende. Derudover vil partnerne også formidle fortællingen om Sankt Helene.

- I første omgang handler det om at sikre kysten. Bagefter vil vi se på, hvordan vi kan gøre området mere indbydende, så vi kan gøre det endnu mere interessant at komme der for både vores egne borgere i kommunen, besøgende og turister, siger formand for Udvikling, By og Land Pernille Søndergaard (nytgribskov), der forventer, at fonde vil være interesserede i at bidrage til den tredje del af projektet.

Helenekilde er et fredet fortidsminde fra 1200-tallet, der i årevis har været truet af at blive opslugt af havet. Naturstyrelsen har tidligere renoveret kilden og foretaget kystsikring, men naturens kræfter har overhalet indsatsen.

Kilden har været kendt som valfartssted for syge, der søgte håb om helbredelse i kildevandets formodede helbredende kraft. Fra 1600-tallet ved man, at ikke bare bønder, men også de lærde og selveste kong Christian 4. valfartede til kilden.

ka