dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Klimabassin holder nu Hadsten tør - og kan opleves fra boardwalk
Morgenbilledet er fra den første opfyldning af bassinet i vinteren 2021/22, lige efter det blev etableret. Bassinet sikrede dengang midtbyen for en oversvømmelse.
Foto: Favrskov Kommune

Vandparkering:
Klimabassin holder nu Hadsten tør - og kan opleves fra boardwalk

Vådområde ved Lilleåen fjerner kvælstof i oplandet til Randers Fjord og forebygger oversvømmelser i midtbyen.

FAVRSKOV: Med velvilje fra især én stor lodsejer, Kollerup Gods, er det lykkedes Favrskov Kommune at etablere en vandparkering i Kollerup Enge ved Lilleåen, der i flere tilfælde har forhindret oversvømmelser af midtbyen i Hadsten.

Afdelingsleder for Vand og Natur Jens Albert Hansen fortæller til DK Nyt, at en oversvømmelse i 2022 åbenlyst blev forhindret af Kollerup Enge, og at flere oversvømmelser i oktober 2023 også blev forhindret - i kombination med nye betonkanter inde i byen.

Han beretter om vandparkeringen, at den store lodsejer, der altså også er godsejer, var helt frivillig og en ivrig fortaler for projektet, der i 2021-22 fik millionstøtte fra statens daværende Synergipulje til klimatiltag, biodiversitetsforbedring og rekreative oplevelser. 

Kollerup Gods ejer stadig jorden og har sommergræsning på de 31,5 hektar store arealer, som ved højvande udgør et klimabassin. Et dige rundt om bassinet er etableret så højt, at der er skabt en bufferkapacitet på 135.000 m3 vand, som kan udnyttes ved kraftig eller længerevarende nedbør. Risikoen for oversvømmelser i Hadsten Midtby er dermed væsentligt reduceret.

Når vådområdet bliver fyldt op, træder et såkaldt kontrollerende overløb i værk. Det betyder, at vandet får lov til at løbe over digerne på en udvalgt strækning, hvor diget er lavet lidt lavere, og tilbage i Lilleåen. 

stier 90 meter boardwalk

Til glæde for byen er der samtidig lavet en smal sti på diget rundt om bassinet, så man kan komme ud i engen og få en fin naturoplevelse med Lilleå på den ene side og et til tider fyldt klimabassin på den anden side af stien.

Diget giver samtidig mulighed for et bynært stisystem. Stien oven på diget er suppleret med en 90 meter lang hævet boardwalk gennem våd- og naturområdet og til sidst en trappe op af ådalsskrænten for at forbinde stien med øvrige forbindelser. Der er også anlagt en gangbro over Lilleåen for at skabe forbindelse til midtbyen.

Der er samtidig tale om et vådområdeprojekt, der årligt skal fjerne ca. 3,8 ton kvælstof i oplandet til Randers Fjord og forbedrer miljøtilstanden og naturen i Randers Fjord. 

Anlægsarbejderne i projektet blev udført i 2021 med de sidste justeringer i 2022.

Sjapvand og genslyng

Naturen på projektarealerne har dermed nu mulighed for at udvikle sig. Engene i klimaprojektet vil i vinterhalvåret fremstå våde og med sjapvand på en stor del af arealet. Dette er til gavn for ænder, vadefugle og andre trækkende fuglearter, som kan benytte arealerne som rasteområde, inden de trækker videre.

I sommerhalvåret vil en del af arealerne blive afgræsset af kvæg, som vil medvirke til, at arealerne holdes fri for opvækst. De resterende arealer vil fremstå som siv- og rørskov med opvækst af spredte pilebuske.

Som en del af vådområdeprojektet er Lilleåen blevet genslynget på ca. 1 km. Genslyngningen medfører hyppigere overløb på engene, samtidig med at der er blevet skabt flere og forbedrede levesteder for fisk og anden vandløbsfauna.

Sammen med genslyngningen blev drænsystemerne i engene afbrudt, og den naturlige hydrologi på arealerne er genskabt.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.