DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Et vue ud over København fra oven viser tydeligt kombinationen af ny og gammel arkitektur.
Foto: Astrid Maria Rasmussen, Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

København bliver arkitekturhovedstad

I 2023 kan København kalde sig verdens arkitekturhovedstad og vil hele året vise byens arkitektur og byplanlægning frem for verden.

I 2023 bliver København Unesco World Capital of Architecture. Det er anden gang, at der udnævnes en arkitekturhovedstad. Titlen går til den kommune, der er vært ved den internationale arkitektforening, UIA's, verdenskongres. Det er København i juli 2023.

- Vi er langt fremme med bæredygtig byplanlægning, og ambitionen om at blive CO2-neutral i 2025 har vakt international genklang. Samtidig synes jeg, vi som københavnere skal bruge arkitekturåret til at diskutere, hvordan vi gør fremtidens hovedstad endnu stærkere. Hvordan vi bliver bedre til at passe på vores kulturmiljøer, så byens historie ikke drukner i glas og beton. Hvordan vi sikrer en by, der har plads til alle, til en rig og varieret bynatur, og hvor man ikke behøver en millionindkomst for at have råd til en god bolig, siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL).

Ifølge kommunen tiltrækker kongressen 10.000-15.000 deltagere, og den er vigtig for det arkitekturår, København skyder i gang i 2023.

I en pressemeddelelse fremhæver overborgmester Frank Jensen (S) blandt andet Københavns blanding af historiske bygninger og moderne arkitektur i kombination med grønne åndehuller og bæredygtighed.

Arkitektturåret og værtsskabet er blevet en realitet i samarbejde mellem Wonderful Copenhagen, Arkitektforeningen og kommunen, men også erhvervslivet, institutioner og københavnerne inviteres til en partnerskabdialog i løbet af i år.

FAKTA

  • World Capital of Architecture afholdes for første gang i 2020-21 i Rio de Janeiro.
  • Den internationale arkitektforening UIA’s verdenskongres forventes at tiltrække op mod 15.000 internationale gæster. Sidste gang, den blev afholdt i Europa, var i 2008.
  • Københavns Kommunes Økonomiudvalg har afsat 6,5 mio. kr. fra kommunens Megaeventpulje til arkitekturåret.
  • Teknik- og miljøforvaltningen forventer at invitere til orientering og partnerskabsdialog i løbet af 2020.

ibs