dknyt
dkhavenergi
dkvindkraft
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

København tester krav om fossil- og emissionsfri maskiner i udbud

Københavns Kommune vil i en række pilotprojekter afprøve muligheden for at stille krav om fossil- og emissionsfri arbejdsmaskiner ved udbud af bygge- og anlægsopgaver.
2. SEP 2021 13.26

KØBENHAVN: Københavns Kommune er i gang med en proces, som skal føre til, at der stilles krav om fossil- og emissionsfri arbejdsmaskiner ved bygge- og anlægsprojekter. Dermed håber kommunen gennem innovative offentlige indkøb at være med til at skubbe markedet i en mere klimavenlig retning.

- Vi gør os i øjeblikket nogle erfaringer i pilotprojekterne i forhold til, hvilke krav vi skal stille fremover, fortæller Henriette Hall-Andersen, områdechef for mobilitet og anlæg i Teknik- og Miljøforvaltningen og fortsætter:

- Vi er løbende i dialog med leverandører, og markedet inden for eldrevne maskiner rykker en del for tiden. Det næste skridt bliver at gå fra optioner til krav, men forinden skal vi have kvalificeret, hvilke krav, vi konkret skal stille.

København og Oslo gennemførte tilbage i 2019 et fælles projekt, der afsøgte mulighederne for, at flere byer gik sammen om at indkøbe mere miljøvenlige arbejdsmaskiner. Siden har Københavns Kommune på egen hånd igangsat ti pilotprojekter inden for kommunale bygge- og anlægsopgaver i 2020 og 2021.

I pilotprojekterne er fossil- og emissionsfri arbejdsmaskiner ikke et direkte krav, men entreprenørerne skal i deres tilbud angive en option med priser for opgaver ved anvendelse af fossil- eller emissionsfrie maskiner.

Det vil sige, at kommunen får mulighed for at tilkøbe fossil- og emissionsfrihed, og det er så op til lederne af de enkelte pilotprojekter at vurdere, om man skal vælge optionen med de mere klima- og miljøvenlige løsninger, som typisk er dyrere.

Københavns Kommune har i alt afsat én mio. kr. til at dække merudgifterne til fossil- eller emissionsfrie maskiner i de 10 pilotprojekter. På længere sigt er det tanken, at fossil- og/eller emissionsfrie maskiner skal stilles som et direkte krav i alle udbud i København, men der er endnu et stykke vej dertil.

Baggrunden for indsatsen inden for fossil- og emissionsfri arbejdsmaskiner er kommunens strategi om, at København skal være verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025.

amp