dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Lolland: Flexboliger styrker lokalsamfundet
Nogle drømmer om et anderledes fritidshus, andre om et frirum tæt på naturen. Og endnu andre ønsker at lære området at kende, før man måske vælger at flytte.
Foto: Lollands Kommune

Lolland: Flexboliger styrker lokalsamfundet

Over halvdelen af flexboligejerne i Lollands Kommune har deltaget i en undersøgelse om, hvad de bruger boligerne til.
24. MAR 2024 13.45

LOLLAND: De 711 flexboliger i Lolland Kommune benyttes både flittigt og forskelligt, og de bidrager generelt positivt til områdets lokalsamfund.

Det viser en ny undersøgelse, som kommunen har lavet i samarbejde med forskere fra Aalborg Universitet.

- Flexboliger i Lolland Kommune bliver i høj grad købt med henblik på at blive brugt som fritidshuse. Men mange vælger også at bruge ordningen som en mulighed for at lære området at kende og prøve af, om man har lyst til at bo der permanent, siger Jesper Ole Jensen, seniorforsker, Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet.

Undersøgelsen bygger primært på en skriftlig spørgeskemaundersøgelse. 374 ud af 711 flexboligejere har besvaret den, hvilket giver en svarprocent på 53. Respondenterne omfatter både ”almindelige” flexboligejere (340) og flexboligejere, der har valgt at bosætte sig permanent i Lolland Kommune (34).

Ordningen er populær

Lolland Kommune har haft ordningen med flexboliger siden 2013. Hovedparten ligger i kommunens landdistrikter, og boligerne benyttes flittigt.

- Næsten halvdelen af ejerne opholder sig i deres bolig mellem to og seks måneder årligt, og hele 93 procent af alle flexboligejerne har valgt at renovere og forbedre boligen, siden de overtog den. På den måde bidrager de til omsætningen i de lokale butikker og hos de lokale håndværkere, konkluderer Jesper Ole Jensen.

Flexboligejerne involverer sig desuden i høj grad i lokalsamfundet.

- Størstedelen giver udtryk for, at de føler sig velkomne og beskriver, at naboer og andre er venlige og imødekommende. Det betyder, at mange har stor lyst til at deltage i aktiviteter og benytte lokale spisesteder, håndværkere, strande, sundhedscentre og sportsanlæg. Det er med til at bidrage positivt til vores lokalsamfund, siger borgmester Holger Schou Rasmussen (S).

Hvad er en flexbolig?

  • En flexbolig er et helårshus, som kan anvendes som sommerhus, fritidshus eller et ekstra hjem.
  • Der er hverken bopælspligt eller restriktioner for boligens brug gennem året. Man kan benytte huset, lige så meget man vil.  
  • Boligen skal godkendes som flexbolig af kommunen.
  • Vil man flytte permanent ind i en flexbolig, kan man når som helst opsige flexboligtilladelsen.

dotn

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.