dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Mørke butikker beskyldes for at true byernes puls
De blå Wolt-bude er synlige i gadebilledet, og da hurtighed er et parameter i konkurrencen, bliver tjenestens lagerbutikker nødt til at være placeret centralt, så budene hurtigt kan nå ud til kunderne. I flere byer anses de mørke butikker for at være et problem for byens liv.
Foto: PR

Mørke butikker beskyldes for at true byernes puls

Både i København og andre europæiske byer forsøger man at skubbe leveringstjenester som Wolt væk fra centralt beliggende butikslokaler.
10. FEB 2024 13.29

KØBENHAVN: Takeawayudbringeren Wolt er kommet i modvind for en butik på Amager, skriver Politiken

Wolt Market, som forretningen hedder, er en såkaldt mørk butik eller "dark store". En butikstype, som man ikke kan gå ind i, og som i nogle tilfælde har skærmet vinduerne af. I stedet kan kunderne bestille dagligvarer fra butikkens hylder med øjeblikkelig levering ved hjælp af en app.

Butikken på Amager er blot det seneste eksempel på et fænomen, som ud over København har indtaget en stribe store europæiske byer. Butikstypen er blevet sat på hold eller tvunget til at flytte til industriområder såvel andetsteds i København som i andre europæiske byer.

I 2022 sagde Thomas Egholm, formand for Vesterbro Lokaludvalg, til TV2 Kosmopol om en lignende butik i lokalområdet:

- Her bliver helt dødt. Det liv, der burde være sådan et sted her, forsvinder jo.

Politisk bevågenhed

Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) har udtrykt en lignende bekymring:

- De her lagerbutikker er bestemt ikke noget, jeg ønsker for vores by. De ser forfærdelige ud med deres helt tillukkede facader og bidrager på ingen måde til en levende by. Derudover skaber de også en masse trafik med scootere og biler, der skal hente varer – ofte på steder, hvor der er trangt i forvejen, har hun tidligere sagt til mediet Dagligvarehandlen.

I den aktuelle sag om butikken på Amager har Københavns teknik- og miljøforvaltning modtaget flere indsigelser fra beboere om trafikale problemer, der bliver skabt af varelevering og udbringning af varer. Forvaltningen har nu meddelt, at butikken skal lukke, fordi den ikke overholder lokalplanen. Begrundelsen er ifølge Politiken bl.a., at den kan betragtes som en lagervirksomhed – og ikke som en butik, bl.a. fordi virksomheden ikke skaber kundestrømme.

Også i andre EU-lande

Det er ikke kun i Danmark, at fænomenet er dukket op, efter at det globale takeaway-marked har boomet under og efter coronapandemien. I Amsterdam har man forvist de mørke butikker til industriområder.

I Frankrig måtte flere leveringstjenester decideret opgive at operere, efter at nye regler trådte i kraft i sommeren 2023. Landets borgmestre kan stoppe udbredelsen, en udvikling der ifølge britiske BBC skyldes, at lokale kræfter og politikere frygter et dødt bymiljø og i større udstrækning selve sammenhængskraften, hvis mørke butikker kommer til at erstatte traditionelle måder at handle på.

Før lovændringen var der omkring 80 af de mørke butikker alene i Paris.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.