dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Naturområde på 600 hektar med Søborg Sø genetableres
Søen forventes at være fyldt med vand i 2026. Til den tid vil Søborg Sø være genetableret og den del af et cirka 600 hektar stort naturområde.
Foto: Miljøministeriet

Naturområde på 600 hektar med Søborg Sø genetableres

I 200 år har Søborg Sø været drænet og brugt til landbrug. Nu genetablerer man søen for 120 millioner kroner. Der skal flere lignende projekter til, siger miljøministeren.
18. APR 2024 7.15

Gravemaskinerne er kørt i stilling og står klar til arbejdet med at genetablere Søborg Sø, som i mere end 200 år har været drænet og brugt som landbrugsjord. 

Når projektet står færdigt, vil arealet være et stort, sammenhængende naturområde på omkring 600 hektar. Det skriver Miljøministeriet, som forventer, at genetableringen vil koste i omegnen af 120 mio. kr.

- I dag har vi nået en milepæl i Søborg Søs historie. Nu giver vi et stort område tilbage til naturen. Det er først og fremmest til gavn for biodiversiteten med et vådområde, der blandt andet vil tiltrække et mangfoldigt fugleliv, siger miljøminister Magnus Heunicke (S).

- Men projektet er også en stor gevinst for både vandmiljøet og klimaet. For eksempel vil udvaskningen af kvælstof til Kattegat reduceres med 20 tons årligt, fortsætter Magnus Heunicke. 

Kabale med lodsejerne

Miljøministeriet skriver, at der, forud for at gravemaskinerne kan gå i gang med arbejdet, er gennemført en omfattende kabale med jordfordelinger af den privatejede landbrugsjord.

Her har det været muligt for lodsejere at vælge mellem at få erstatningsarealer, at sælge jorden til det statslige naturgenopretningsprojekt eller at få udbetalt erstatning.

I projektets begyndelse var der 63 forskellige lodsejere inden for projektområdet. I dag er antallet af lodsejere reduceret til 15. Alle har ifølge ministeriet medvirket frivilligt i jordfordelingen.

- Vi står i en biodiversitetskrise, hvor arter forsvinder i et hidtil uset tempo. Vores indre fjorde og kystvande er hårdt pressede, og vi oplevede sidste efterår det værste iltsvind i 20 år. Derfor er naturgenopretningsprojekter som Søborg Sø helt afgørende. Og dem skal vi gennemføre mange flere af, siger Magnus Heunicke.

De gamle pumper – der nu holder området drænet og tørt – bliver efter planen slukket i foråret 2025. Herefter vil det tage omkring et år, før søen er fyldt helt op med vand.

lal

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.