DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Job

Nyt GIS-system der nemmere spotter konsekvenser af oversvømmelse

Atkins udvikler lige nu et digital kort baseret på geodata, som kan give særligt kommuner store besparelser samt mere effektive og sikre klimatilpasninger.
23. SEP 2020 10.14

Atkins arbejder lige nu med GIS - Geografiske Informationssystemer - til et system, som via geografiske data på en langt mere effektiv måde kan vise, hvor de største konsekvenser vil være, hvis en by bliver ramt af skybrud, stormflod eller andre voldsomme vejrtilfælde, hvor store mængder vand bevæger sig og skaber oversvømmelse, oplyser firmaet.

Ifølge Niels Larsen, der er projektleder i Atkins, kan projektet spare mange arbejdstimer i kommunernes forvaltninger, og det vil klæde politikerne endnu bedre på til at prioritere og udvælge de helt rette klimatilpasninger fremover.

Niels Larsen forklarer, at man i dag arbejder med en mere manuel proces med håndholdte beregninger og Excel-ark for at forudsige konsekvenserne af vejrkatastrofer, og hvordan man mest effektivt sætter ind mod dem. Som det er nu, kigger man efter såkaldte blå pletter på et kort, altså hvor der på grund af terrænet vil danne sig ophobninger af vand.

Herefter kigger man manuelt på, hvilke af en lang række blå pletter der kan være problematiske i forhold til risiko for oversvømmelse af ejendomme, kritisk infrastruktur og så videre. Dernæst vurderer man værdien af disse områder, så politikerne til sidst kan træffe beslutninger om, hvor de skal prioritere at sætte ind.

- Det er en lang, dyr og ofte usikker proces, fordi det er et stort stykke arbejde manuelt at overskue alle disse faktorer. Det her nye kort bruger data til at gøre arbejdet for dig. Så vi forventer, at det kan give store besparelser, og på den måde kan politikerne få bedre mulighed for at forvalte vores skattepenge bedst muligt, siger Niels Larsen.

Han forklarer, at der i kommuner, ingeniørbranchen og andre steder allerede arbejdes med første del i risikovurderingen af blå pletter. Her ser man på et kort, hvor vandet løber hen, og hvad det kan føre til. Det nye sker i næste del, hvor man med GIS-systemet langt lettere kan overskue de mange risikozoner eller blå pletter, og hvad værdien er i at beskytte risikoområderne – og ikke mindst hvor du får mest værdi for pengene ved at lave klimatilpasninger.

- Systemet giver samtidig politikerne noget rygdækning. De vil få langt lettere ved at forklare deres prioriteringer, fordi de får et bedre og mere sikkert system, der medregner flere faktorer og finder de største risici. Det står i modsætning til nu, hvor man i højere grad laver stikprøver, og det typisk er for dyrt at få kigget alle de blå pletter helt igennem, siger Niels Larsen.

Atkins satser på at have GIS-systemet klar i starten af det nye år. Men allerede nu kommer Niels Larsen med en opfordring til kommunerne.

- Hvis der er forvaltninger derude, som synes, det her lyder interessant, er der allerede nu mulighed for at få et smugkig og se, hvordan systemet her virker i egen kommune. På den måde kan man være med undervejs i udviklingen og præge det i højere grad, uden at det koster noget, siger Niels Larsen.

ka