dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Podcast: Det går for langsomt med udtagning af lavbundsjorde

Udtagning af lavbundsjorde er en unik mulighed for at gøre noget godt for både klima og natur. Men kommunerne har travlt, hvis de skal nå Folketingets ambition.

Varde: Lavbundsjorde er en af de helt store klimasyndere – både i landbruget og i Danmark. Lavbundsjordene står for hele 50 pct. af landbrugets samlede CO2-udledning, og de fylder derfor også en stor del i det samlede regnskab. 

Kommunerne og lodsejerne er dog i fuld gang med at få udtaget en række af disse lavbundjorde. Det kræver en stor portion tillid for at få det vigtige samarbejde til at fungere, fortæller projektleder i Varde Kommune Jan Pedersen: 

- Vi er alle sammen på samme side i den her sag. Det er vigtigt, at man ikke kommer med en masse fordomme mod landbruget. Man skal lægge sine fordomme og skræmmebilleder væk og se på, hvilke gode tiltag man kan tage sammen med landbruget, siger Jan Pedersen i denne uges afsnit af "Kommunerne redder klimaet". 

Men trods de gode ambitioner har man travlt, hvis man skal nå Folketingets ambition om at få udtaget 100.000 hektar lavbundjorde inden 2030. For at få mere fart på processen nedsatte et bredt politisk flertal i efteråret en taskforce, der skal rydde forhindringerne af vejen.

- Taskforcen kan gøre noget ved det administrative i projekterne, hvor vi skal have mindst bøvl som muligt. Den tid vi skal bruge på administration går fra den tid, vi kan lave projekter. Så jo nemmere det er at få penge til projekterne og desto mindre bureaukrati, vi skal gå igennem, desto hurtigere kan vi gå gennem processen, siger Jan Pedersen. 

Også Tue Damsø, projektleder for DK2020 og seniorkonsulent i Concito, håber, at taskforcen kan hjælpe processen på vej: 

- Vi er en lidt pudsig situation, for det virker ikke som om, lodsejerne er udfordringen, ligesom der faktisk er midler på området. Alligevel er der et eller andet midt imellem, der står i vejen for, at vi kan få udtaget lavbundsjordene hurtigere, siger Tue Damsø i ugens afsnit. 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.