dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Sparer CO<sub>2 </sub>på opsamlet lattergas ved fødsler
Ved mange fødsler er lattergas et smertestillende middel for de fødende - nu opsamler og destruerer Hvidovre Hospital de miljøskadende gasser. (Arkivfoto)
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Hvidovre Hospital:
Sparer COpå opsamlet lattergas ved fødsler

Landets største fødeafdeling på Hvidovre Hospital opsamler og destruerer over halvdelen af den lattergas, der bruges ved fødsler.

HOVEDSTADEN: Ved at opsamle og destruere over halvdelen af den lattergas, der bruges ved fødsler på Hvidovre Hospital, spares klimaet for 447 ton CO2 om året. Danske Regioner ser et stort potentiale, hvis alle fødeafdelinger i landet kan gør det samme, lyder det fra regionerne.

På Hvidovre Hospital fødes der hvert år omkring 6.400 børn, og ved 55 pct. af fødslerne bliver der brugt lattergas som smertelindring. Lattergas anses for at være en stor klimasynder, men med hospitalets eget anlæg til destruktion af gassen kan de fødende nu siges at være med i en klimasucces. 

Anlægget blev indviet i 2023 for at undgå problemer med arbejdsmiljøet pga. den udledte lattergas. 

- Sundhedsvæsenet efterlader et stort klimaaftryk. Derfor har vi en forpligtelse til at gøre det mindre, alle steder hvor det er muligt. Her skal vi også have et skarpt fokus på udledningerne fra fødeafdelingernes brug af lattergas, som i særlig grad er en potent drivhusgas, siger formand for regionernes Udvalg for Miljø og Klima Camilla Hove Lund (V).

Stort potentiale

Hvis alle fødeafdelinger i Danmark fik lignende destruktionsanlæg, og der forbruges og destrueres tilsvarende mængder, ville man ifølge Danske Regioners beregninger potentielt kunne spare miljøet for, hvad der svarer til knap 4.000 ton CO2 om året.

- Der er et stort potentiale i, at flere hospitaler gør det samme. Men først er der brug for bedre viden og data om hospitalernes forbrug af lattergas. Det ved vi for lidt om i dag. Men det er et område, vi kommer til at følge tæt og skubbe på for i den kommende tid, siger Camilla Hove Lund.

En halvering af udledning af drivhusgasser fra sundhedsvæsenet inden 2035 er et af målene for regionerne i den fællesregionale strategi for Grønne Hospitaler, der blev offentliggjort januar 2024.

Der arbejdes med flere tiltag til at reducere fødeafdelingernes klimaaftryk, bl.a. ved at bruge mindre engangsudstyr og strøm og undgå spild. Indkøb af mere klimavenlige produkter og mere bæredygtigt forbrug og adfærd er også del af den fællesregionale strategi.

cwa

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.