DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Thisted indfører nu gebyr på at gøre ulovligt byggeri lovligt

Kommunen forventer, at 360 erhvervsejendomme og 4.240 private ejendomme inden for en årrække skal have en lovliggørende byggetilladelse.
9. JUN 2020 15.10

THISTED: I 2014 afskaffede Thisted Kommune byggesagsgebyrer - også for at lovliggøre uansøgt og dermed ulovligt byggeri. Nu kommer det til at koster 547 kr. i timen for netop den type sagsbehandling, oplyser kommunen. 

Baggrunden er, at Vurderingsstyrelsen har gjort geokodning af alle bygninger obligatorisk for at opnå en mere detaljeret og præcis BBR-registrering - med det formål at opnå en mere præcis fastsættelse af ejendomsværdien overalt i Danmark.

Sektionsleder i Byg og Byfornyelse, Kim Daniel Larsen, anslår, at der findes cirka 360 erhvervsejendomme og cirka 4.240 private ejendomme i Thisted Kommune, som inden for en årrække skal have en lovliggørende byggetilladelse.

Super med selvbetjening i BBR

Gebyret trådte i kraft per 1. juni, og i ugerne op til annoncerede kommunen med, at det snart ville komme til at koste, og det gav et boom.

- Der har været meget tryk på telefonen og mails med spørgsmål om lovliggørelse, nok 400-500 henvendelser. Vi har i de seneste uger oprettet knap 120 nye lovliggørende byggesager. Til sammenligning har vi normalt 900 byggesager pr. år, siger Kim Daniel Larsen til DK Nyt.

- Vi fik mere travlt ved telefonen og mailen, end vi havde regnet med. Altså mange spørgsmål om hvorvidt der skulle søges eller ej. Mange boligejere har ad den vej, i sager som ikke kræver byggesagsbehandling, selv korrigeret deres BBR på www.retbbr.dk, hvilket jo er helt super.