dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Ulovligt at indføre betalingsparkering for at få penge i kassen
Betalingsparkering i sommerhalvåret for ikkebornholmere er ikke lovlig, især ikke når formålet er at skaffe regionskommunen en indtægt. Planen var, at det skulle gælde Rønne, Nexø, Svaneke, Gudhjem og Allinge.
Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Ulovligt at indføre betalingsparkering for at få penge i kassen

Bornholm må nu opgive parkeringsplan, som skulle skaffe indtægter fra især ikke-bornholmere. Det giver kommunen et milliontab.

BORNHOLM: En ny ordning med betalingsparkering i Bornholms fem største byer i sommerhalvåret skulle ifølge seneste budgetforlig indbringe 4 mio. kr. til kommunekassen i år og seks mio. kr. om året fremover.

Men nu har den model, som skulle have været behandlet i økonomiudvalget sidst på eftermiddagen i dag, vist sig formentlig at være ulovlig. Derfor trækker forligsparterne nu forslaget, skriver Bornholms Tidende og TV2 Bornholm

To problemer

Efter debat i de lokale medier, hvor bl.a. FDM og en ekspert kritiserede planen, bad regionskommunen et landinspektørfirma vurdere lovligheden. Og ifølge notatet, der er kommet retur, er der to problemer i den planlagte ordning:

For det første fremtræder ordningen, som om det primære formål er at tjene penge til kommunen, og det er ulovligt. Hvis der skal betales for at parkere, skal det være trafikalt begrundet og have et trafik-adfærdsregulerende formål.

For det andet var planen, at alle bornholmere skulle kunne købe en licens, der gav fri parkering i de omfattede områder, mens ikke-bornholmere kun kunne købe dags- og ugelicenser, og det er heller ikke lovligt. En beboerlicens må kun gives til beboere i nærheden, ikke til beboere i en helt anden by.

"På baggrund af disse forhold er det vores vurdering, at der ikke bør vedtages en parkeringsordning i den foreslåede form," står der i notatet, som er gengivet i sin helhed på TV2 Bornholm.

Svært at finde løsning

Ifølge notatet vil det være vanskeligt at finde et nyt forslag, som opfylder kravene, ikke mindst fordi det vil blive vurderet kritisk i lyset af, at man tidligere har skrevet, at målet er at skaffe en indtægt. I hvert fald vil man skulle kunne begrunde, at betaling er nødvendig af trafikale hensyn, og prisen skal være ens for alle undtagen beboere i området.

Parterne bag budgetforliget håber dog stadig, at der kan strikkes en lovlig løsning sammen. 

- Det er vores håb, at det, ligesom det er sket i andre dele af Danmark, vil kunne lykkes at udarbejde et forslag til løsning af dette problem, som kan vinde politisk opbakning, og som vil kunne gennemføres inden for lovens rammer, skriver Helle Munk Ravnborg (EL), som er forperson for natur- miljø- og planudvalget, i en pressemeddelelse.

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.