BALLERUP: I Ballerup ligger Fatih Moske, men da kommunen solgte byggegrunden til Dansk Tyrkisk-Islamisk Stiftelse, fremstod byggeplanerne som et kulturhus. Moskéen blev indviet i 2021, men sagen har spøgt i kommunen siden. Sidste år slog en intern redegørelse og en juridisk vurdering fra advokathuset Horten fast, at der blev begået en stribe af fejl af embedsværket undervejs. Nu skal 900 medarbejdere sendes på kursus, der "sætter fokus på notat- og journaliseringspligten og skærper opmærksomheden på embedsmandspligterne". Det skriver Altinget.
Nogle af de fejl, der blev begået, var, at lokalpolitikerne ikke blev orienteret om, at der skulle bo en imam og foregå religiøse aktiviteter på grunden, samt at køberen var Dansk Tyrkisk-Islamisk Stiftelse og ikke Tyrkisk Kulturforening. Ifølge juraprofessor Frederik Waage peger beslutningen om kursusforløbene på, at ansvaret ender hos forvaltningen:
- Det har været småt med oplysninger fra borgmesterforvaltningen om, hvad der er sket. Men nu hvor man hører, at der er så mange kommunalt ansatte, der skal efteruddannes i forvaltningsret, må man nok konstatere, at det er embedsværket, der sidder tilbage med aben i sagen, siger han til Altinget.
Hvem tog beslutningen?
Hvem der gav den endelige tilladelse til moskéen, står stadig hen i det uvisse. Horton placerer i sin undersøgelse fejlinformeringen på daværende kommunaldirektør Eik Møller, mens borgmester Jesper Würtzen (S) gik fri for kritik. Weekendavisen, som også har gennemgået sagen, skriver, at Carsten Riis, tidligere teknisk direktør i Ballerup, "var personligt involveret i beslutningsprocessen."
Ifølge Weekendavisen lægger to embedsmænd i løbet af forløbet op til, at kommunalbestyrelsen skulle orienteres, men det skete aldrig. Efter 14 dages 'radiotavshed', hvor der hverken findes mails eller telefonnotater til at dokumentere forløbet eller beslutningstagere, opstår en tillægskøbsaftale, som slår fast, at moskétegningerne erstatter tegningerne af kulturhuset, som kommunalbestyrelsen allerede har godkendt.
Adspurgt om, hvem der traf beslutningen om at skrive en tillægskøbsaftale, peger borgmesteren også på administrationen. Han siger til Weekendavisen, at "direktøren sagde, at han ville vurdere sagen, og han fortalte mig efterfølgende, at han vurderede, at ændringerne lå inden for de rammer, som administrationen havde. Det er således administrationen, der har foretaget den videre sagsbehandling, herunder udarbejdelsen af tillægskøbsaftalen og de faglige vurderinger af ændringerne i projektet. Jeg har ikke deltaget i den proces."
MBH
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.