dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Brønderslev Forsyning føler sig ført bag lyset: Kan hænge på stor millionbøde

Forsyningsselskabet overtog i 2022 en række aktiver fra Øster Brønderslev Fjernvarme Amba, som Konkurrencerådet har under anklage for karteldannelse.
7. JUN 2024 13.25

Det står til at blive rigtig dyrt for Brønderslev Forsyning, at datterselskabet Brønderslev Varme i november 2022 overtog aktiviteterne i Øster Brønderslev Fjernvarme og dermed forsyningspligten til Øster Brønderslev. 

Øster Brønderslev Fjernvarme var således en af de 49 energiproducenter, der via virksomheden Effekthandel havde brudt konkurrenceloven i perioden fra september 2019 til i hvert fald august 2022. Det dømte Konkurrencerådet gennem en kendelse fra oktober 2023. Rådet mente, at virksomhederne ulovligt havde koordineret priser på at levere reservekapacitet til el-systemet i Vestdanmark.

Som følge af Øster Brønderslev Fjernvarmes involvering i sagen har Brønderslev Forsyning 4. juni modtaget et brev fra Kammeradvokaten, som er statens advokat, hvor Konkurrencerådet varsler en bøde på 11,5 mio. kr., som Kammeradvokaten mener, at Brønderslev Varme skal betale til staten. Det er en kendelse, som Brønderslev Forsyning finder helt urimeligt, lyder det i en pressemeddelelse.

- Brønderslev Varme overtog en række aktiver fra Øster Brønderslev Fjernvarme Amba i slutningen af november 2022. Fra Brønderslev Forsyning var vi ikke vidende om, at Konkurrencerådet havde kontaktet Øster Brønderslev Fjernvarme Amba om en mulig bøde for karteldannelse, siger Formanden for Brønderslev Forsyning, Lasse Riisgaard, og fortsætter:

- Kammeradvokaten hævder nu, at Brønderslev Varme som ”fortsættende selskab” efter at Brønderslev Varme overtog aktiverne, nu hænger på problemet og dermed bøden.

Ude af proportioner

Sagen kan få store økonomiske konsekvenser, og ifølge Lasse Riisgaard er bødeforlægget overdrevet. 

- Beregninger tyder på, at Øster Brønderslev Fjernvarme på i alt 21 måneder har ’tjent’ i størrelsesordenen 25.000-50.000 kr. på samarbejdet med Effekthandel. Så er det jo helt uden for proportioner, at statskassen vil have mere end 11 millioner fra Brønderslev Forsyning og endda lufter muligheden for 10% af koncernens samlede omsætning, som var på 178 mio. kr. i 2022. Kammeradvokaten undlader da heller ikke at bemærke, at vi er ejet af Brønderslev Kommune, og at et bødeforlæg derfor potentielt også kan tage udgangspunkt i hele Brønderslev Kommunes samlede omsætning. Det er jo vanvittigt, siger Lasse Riisgaard.

Sammen med størstedelen af selskaberne bag Effekthandel har Brønderslev Forsyning bragt sagen til at stævne Konkurrencerådet i Sø- og Handelsretten via en fælles advokat. Men skulle forsyningsselskaberne være på den tabende side, har man ingen planer om at samle regningen op selv i Brønderslev Forsyning. 

- At Øster Brønderslev Fjernvarme havde fået denne henvendelse, fik vi ikke besked om. Tværtimod blev vi oplyst om, at der ”ingen verserende sager er”.  Derfor forstår jeg og resten af bestyrelsen intet af, hvorfor vi skal inddrages i sagen. Vi har da også givet besked til den tidligere bestyrelse i Øster Brønderslev Fjernvarme om, at skulle vi mod forventning blive dømt, så sender vi regningen videre til dem, siger Lasse Riisgaard.

Sagen forventes tidligst optaget til behandling i retten om 12-14 måneder. 

amp

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.