dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Demo-huse skal vise alternativer til at bygge diger
Gudenåen er flere gange gået over sine breder. Med klimaforandringerne vil det ske oftere. Det kræver nye tilgange til bl.a. byggeri.
Foto: Region Midtjylland

Demo-huse skal vise alternativer til at bygge diger

Med EU-støtte vil Region Midtjylland demonstrere mulig klima-fremtid som at bygge på pæle eller lave bygninger så tætte, at de holder elementerne ude.
15. MAR 2023 7.00

MIDTJYLLAND: Fremtiden byder på mere nedbør og flere oversvømmelser, og i et nyt EU-projekt med navnet Resist vil Region Midtjylland blandt andet bygge demonstrationshuse for at se, hvordan vi kan bygge og leve med fremtidens vandmasser, oplyser regionen.

Den danske del af Resist bliver synligt i fem pilot-områder, i Lemvig, Randers, Hedensted, Horsens og Norddjurs kommuner.

Nogle steder vil der blive opført konkrete demo-huse i stor skala, der på forskellige måder er bygget, så de er tilpasset en verden med mere vand. Husene skal vise alternativer til at bygge diger eller simpelthen fjerne bebyggelse fra udsatte områder. Fx ved at bygge på pæle eller lave bygninger så tætte, at de holder elementerne ude.

Andre steder vil projektet inddrage borgerne i arbejdet med klimatilpasning. Fx ved at invitere lokale borgere til at hjælpe med overvågning af grundvandsstanden samt ved at udvikle forskellige digitale værktøjer, herunder Augmented Reality (AR), hvor man via en app på telefonen kan få et billede af, hvordan fremtidens løsninger kommer til at tage sig ud i landskabet.

- Når vi taler om, at klimatilpasning skal løses i fællesskab, så er det os alle sammen, det handler om. Borgerne har en vigtig rolle at spille. Både i forhold til at sikre, at der faktisk bliver gjort noget lokalt, og i forhold til at indgå i de konkrete løsninger, der bliver skabt, siger næstformand i regionsrådets Udvalg for Regional Udvikling, Henrik Qvist (EL).

  • Ud over Region Midtjylland tæller det danske partnerskab Kystdirektoratet, NIRAS, Aarhus Universitet og VIA University College.
  • Projektet under navnet Resist er et såkaldt Horizon-projekt med i alt 56 partnere fra hele EU.
  • Region Midtjylland leder den danske del af projektet, der beløber sig til 22,1 mio. kroner. 

ka

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.