dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Esbjerg på vej med sin største naturgenopretning
Genopretning af Kongeåens naturlige slyngninger er en af vigtigste dele af naturprojektet. Her ses Kongeåens udrettede løb, og de naturlige slyngninger ses stadig i landskabet.

Esbjerg på vej med sin største naturgenopretning

644 hektar marker og lavbundsjord ved Kongeåen skal blive til natur.

ESBJERG: Et historisk stort naturprojekt ved Kongeåen bliver nu til virkelighed. Budgettet er på 100 mio. kr., og EU’s Life Fond har støttet med 58 mio. kr., oplyser Esbjerg Kommune.

Den støtte er altafgørende for at kunne forvandle 644 hektar marker og lavbundsjord til etnaturområde, der samtidig kan imødegå klimaforandringerne. Naturprojektet er blevet til i et samarbejde mellem, landbruget, private fonde, Nationalpark Vadehavet, offentlige myndigheder og Esbjerg Kommune.

Det er første gang, at Esbjerg Kommune arbejder med et naturgenopretningsprojekt i denne størrelsesorden. Det skal løse det stigende problem med oversvømmelser i området langs åen fra Jedsted Mølle ved Gredstedbro og ud mod Vadehavet. 

Formand for Den Danske Naturfond, Bengt Holst, glæder sig til at sikre naturen så meget mere plads med så mange flere gode levesteder.

- Alle vinder ved at genslynge Kongeåen. Dyr og planter får nye levesteder, vandet i Kongeåen bliver renere, og alle får adgang til nye store naturoplevelser. Landmænd der har oversvømmede marker, får mulighed for at sælge eller bytte deres jord, siger Bengt Holst.

Sti langs åen 

Projektet har også til formål at øge bestanden af den truede fisk snæbel i området. Det vil bl.a. omfatte indfangning og udsætning af flere snæbelyngel.

Fra Nationalpark Vadehavet vil reguleringsjægere have fokus på bestande af mårhund, mink og ræv, som udgør en fortsat trussel mod engfuglebestanden.

Uden at forstyrre flora og fauna i det kommende naturområde planlægges der også at skabe rekreative muligheder i udkanten af projektområdet, så besøgende kan nyde den natur, der træder frem i forbindelse med projektet. 

Åbning for borgere til denne del af Kongeåen er samtidig færdiggørelsen af et samlet stiforløb tværs over Jylland fra Kongeåens udspring i Kolding til dens udløb i marsken.

ka

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.