DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Kommunal klimakamp:
Gladsaxe har CO2-reduceret med 40 pct. siden 2007

Seks danske kommuner er nu blandt 88 klimafrontløbere på verdensplan, og Aarhus har fået sin første offentlige lynladestation til elbiler.
16. NOV 2020 12.50

Gladsaxe har netop nået en vigtig milepæl – en CO2-reduktion på 40 pct. i kommunen som geografisk område i 2020 - regnet fra 2007, oplyser kommunen i anledning af, at den globale klimaorganisation Carbon Disclosure Project (CDP) har givet seks danske kommuner en plads på sin A-liste.

Listen tæller en lille skare på 88 byer i hele verden, der gør mest for at begrænse klimaforandringerne. Udover Gladsaxe er Helsingør, Egedal, Hørsholm, Høje-Taastrup og København med på listen.

Gladsaxe bygger blandt andet svanemærkede børnehuse og skal i gang med at bygge verdens første cirkulære børnehus. Kommunen har vedtaget en ny og bæredygtig indkøbspolitik, investeret i bæredygtig transport og udviklet klimatilpasningssystemer, der skaber nye rekreative områder. Lige nu arbejder Gladsaxe på langsigtede investeringer, der nedsætter CO2-belastningen inden for energi, cirkulær økonomi og transport.

Når det gælder om at reducere CO2 på transportområdet, er elbiler og mulighederne for opladning afgørende. Og netop der er der behov for en standardisering, fremgår det af rapport fra Dansk Elbil Alliance og DTU. Her peges der på, at kommuner og private mangler standarder for elbilsladere. Inden den store udrulning af ladestandere for alvor går i gang, bør der laves standarder, som sikrer fleksibel og klimarigtig opladning – og gør det nemmere at skifte leverandør. 

En af de ladestationer, der i den grad vil blive brugt, er ved den nye færgeterminal i Aarhus. Det bliver kommunens første offentlige lynladestation, der kan oplade omkring 450 elbiler om ugen, oplyser leverandøren Clever, der etablerer den i samarbejde med NRGi.

Stationens ladepunkter bliver offentligt tilgængelige - også når færgelejet er lukket, og firmaet går efter at etablere flere end 1.000 nye, offentlige ladepunkter i Region Midtjylland inden udgangen af 2025.