dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Haderslev-samarbejde går mere detaljeret til værks mod iltsvind
Haderslev Fjord er som mange andre fjorde plaget af iltsvind.
Foto: Seges Innovation

Haderslev-samarbejde går mere detaljeret til værks mod iltsvind

Landmænd, kommune og forsyningsselskab skal sammen med forskere og innovationsvirksomhed rete op på fjord i dårlig økologisk tilstand

HADERSLEV: Data fra et væld af vandmålinger og -analyser skal slå fast, præcis hvorfor fjorden ved Haderslev gisper efter ilt, ligesom mange andre danske fjorde gør. Det er startskuddet på et udviklingsprojekt, hvor forskere, kommune, landmænd og virksomhed sammen realiserer nye tekniske løsninger til at rette op på fjorde i dårlig økologisk tilstand, oplyser innovationsvirksomheden Seges.

Mere liv, øget biodiversitet i fjorden og langt færre næringsstoffer. Det er målet, ikke bare for Haderslev Fjord, men også for de mange andre fjorde plaget af iltsvind i Danmark. Forventningen er, at resultaterne af det nye vandmiljøprojekt kan udbredes til mange andre danske fjorde allerede inden for et par år. 

I spidsen for projektet står Seges Innovation, der sammen med blandt andre Aarhus Universitet, Syddansk Universitet, Longline Environment og lokale aktører, herunder landmænd, kommune og forsyningsselskab skal udforme lokalt baserede løsninger, der både sikrer god økologisk tilstand i vandmiljøet og et fortsat konkurrencedygtigt landbrug. 

Det første, borgerne omkring fjorden, søerne og oplandet ved Haderslev vil opleve, er at der vil blive foretaget målinger af vandkvalitet og næringsstoffer med en meget højere detaljegrad end hidtil. Målingerne skal danne afsæt for, hvilke nye tiltag der skal iværksættes i området.

I Haderslevs lokale forsyningsselskab Provas har man allerede igangsat tiltag til at mindske risikoen for overløb til fjorden samt til at rense spildevandet fra Haderslev by endnu bedre.

Projektet med den officielle titel “Lokalt baseret vej til godt vandmiljø og konkurrencedygtigt landbrug” planlægges gennemført i perioden 2024-2026 med et forventet budget på 12 millioner kroner. Haderslev Kommune bidrager med en fjerdedel af midlerne til projektet, mens Promilleafgiftsfonden for landbrug har bevilget midler til projektaktiviteterne i 2024.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.