dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Horsens må ikke lade vejbyggeri forstyrre flagermus

Flertallet i Miljøklagenævnet kan heller ikke anerkende ekstra forurening med kobber af i forvejen forurenet å.

HORSENS: Horsens Kommune må om igen med VVM-tilladelsen - vurdering af virkningen på miljøet - til et vejprojekt, som kommunen i øvrigt selv står for. Det har Miljøklagenævnet afgjort i sagen, som gælder en ny forbindelsesvej fra et erhvervsområde til motorvej E45.

Den planlagte vej krydser, hvad nævnet i sin afgørelse beskriver som en uforstyrret ådal, der udpeget som bevaringsværdigt landskab og rummer en del beskyttet natur: Det omfatter vandløb, ferske enge i de lavere dele af ådalen, overdrev på ådalens skrænter, to registrerede moser og en mindre sø. I nærheden er der også en sydvendt skrænt med ældre løvtræer og flere skovklædte skrænter.

Noget af det, kommunen må se nærmere på, er om støj fra vejbyggeriet kan påvirke flagermus i området, som der er påvist hele ni arter af. Ikke mindst når der skal nedrammes spuns - hvor de fredede flagermus er særligt sårbare i yngleperioden. Den slags nedramning larmer, og nævnet peger på, hvor kommunen kan finde oplysninger om de forskellige arters yngleperioder, nemlig i en såkaldt forvaltningsplan for flagermus.

Hvis kommunen ved en fornyet behandling kommer frem til, at støjen kan have en negativ betydning for yngle- og rasteområder for flagermus, kan kommunen overveje at lade det være en del af VVM-tilladelsen, hvornår nedramningen af spuns må foregå.

Blandingszone ikke udpeget

I et spørgsmål om kobberforurening var der delte meninger i nævnet.

Vejbyggeriet kommer nemlig også til at betyde en udledning af kobber til Bygholm Å, hvor kravene til vandkvaliteten i forvejen er overskredet. Det kan flertallet i nævnet ikke anerkende og stiller sig hermed et andet sted end Miljøstyrelsen, der i sine vejledninger åbner mulighed for en forhøjelse af en koncentration af et forurenende stof i en såkaldt blandingszone, hvis forhøjelsen ellers er mindre end 5 pct. 

Flertallet mener ikke, styrelsens vejledning er i overensstemmelse med EU-Domstolens praksis, og konstaterer også, at der slet ikke er udpeget nogen blandingszone i forvejen.

Mindretallet - Jens Vibjerg (V) og Kristian Pihl Lorentzen (V) - mener ikke, at mertilførslen af kobber til Bygholm Å er større, end at den må anerkendes.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.