DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Horsens formaliserer praksis:
Kommunaldirektør vil være inhabil i byggesager fra nær relation og holdes ude af dem

Opdateret: Tilpasset organisering skal sikre fortsat rene linjer, så direktør for Teknik og Miljø Charlotte Lyrskov skal tage sig af en række byudviklingsprojekter.

HORSENS: Horsens Kommune formaliserer nu sin hidtidige praksis for at undgå enhver bekymring om kommunaldirektørens habilitet, oplyser kommunen, hvor byrådet har besluttet, at en række sager i fremtiden vil blive behandlet under fuldt ansvar af direktør for Teknik og Miljø Charlotte Lyrskov med direkte reference til borgmesteren.

Dermed formaliseres den hidtidige praksis i forhold til blandt andet sager vedrørende køb og salg af fast ejendom og konkrete byudviklingsprojekter. 

Baggrunden er ifølge kommunen, at "kommunaldirektøren er i et forhold til en person, som er i en nær relation til en virksomhedsejer i Horsens Kommune". Ifølge TV Syd danner kommunaldirektør Peter Sinding Poulsen par med en søster til forretningsmanden og Casa-stifter Michael Mortensens hustru. 

Ifølge tv-stationen er sagen opstået som følge af en borgers klage over Peter Sinding Poulsens habilitet i forbindelse med en afgørelse om aktindsigt i de økonomiske forhold ved etableringen af byens nye havnebad, som et af Michael Mortensens selskaber er totalentreprenør på.

Gennemsigtighed

Borgmester Peter Sørensen (S) forklarer, at ændringen skal skabe gennemsigtighed, og at der aldrig må kunne sættes spørgsmålstegn ved sagshandlingen i Horsens Kommune: 

- Jeg og byrådet er selvsagt meget optaget af at sikre, at der fortsat er og altid skal være klare linjer omkring forholdene i kommunen og kommunaldirektørens rolle. Og derfor etablerer vi nu, i de konkrete sager og efter anbefaling fra eksternt advokatfirma, et formelt og direkte referenceforhold mellem teknisk direktør og borgmester og dermed byrådet.

Samtidig tilbageføres det organisatoriske ansvar for juridisk afdeling til Charlotte Lyrskov, hvor det var placeret indtil november 2019, og endelig betyder ændringen, at det i fremtiden er de enkelte direktørområder, der indstiller sager til politisk behandling og ikke den samlede direktion. 

Find sagsfremstilling samt ekstern advokatrapport her.

ka

16. dec. kl. 15.28: Rubrik ændret fra "Kommunaldirektør er inhabil i sin svogers byggesager og holdes ude af dem" til "Kommunaldirektør vil være inhabil i byggesager fra nær relation og holdes ude af dem", da der ikke i juridisk forstand er tale om svogerskab.