dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Muligt gennembrud for geotermi i hovedstadsområdet

Tre varmeselskaber samarbejder nu med virksomheden Innargi om at levere fjernvarme fra 2026.

Varmeselskaberne i hovedstadsområdet har netop indgået en aftale med virksomheden Innargi om rammerne for et muligt gennembrud for geotermi i hovedstadsområdet, oplyser Hofor. Potentialet svarer til forbruget i et sted mellem 35.000 og 75.000 husstande.

Det er forventningen, at det første af en række geotermianlæg vil kunne være klar til at levere fjernvarme til hovedstadsområdet i 2026 til en konkurrencedygtig pris.

Kort fortalt skal Innargi sørge for at få det varme vand op af jorden, mens VEKS, Centralkommunernes Transmissionsselskab (CTR) og Hofor skal købe energien og sende den videre ud til fjernvarmekunderne.

Aarhus lagde ud og planlægger sammen med Innargi, der er ejet af A.P Møller Holding, ATP og NRGi, geotermiske anlæg, der samlet kan producere 110 MW svarende til opvarmningen af 36.000 huse. Nu følger hovedstadsområdet trop. I første omgang forventes et potentiale på mellem 120 og 240 MW geotermi, der kan dække det årlige varmeforbrug for 35.000-75.000 husstande.

- Lykkes det, er vi for alvor på vej mod 100 pct. grøn fjernvarme i hovedstadsområdet. Det vil dog også være afgørende, at vi kan få de nødvendige arealer, siger Kamma Eilschou Holm, direktør i CTR.

- Projektet i hovedstadsområdet kommer også til at gøre geotermi til en attraktiv mulighed for mange mellemstore fjernvarmeselskaber på Sjælland, hvor enkeltstående geotermi-projekter er for dyre. De projekter får en bedre økonomi, hvis de etableres i tilknytning til det store projekt i hovedstadsområdet, siger adm. direktør i Innargi Samir Abboud

  • Geotermi er den varmeenergi, der stammer fra jordens indre. En til tre km nede i Danmarks undergrund er der mange steder 30-80 grader varmt geotermisk vand, som via dybe boringer kan pumpes op til overfladen, hvorefter varmen overføres til vandet i fjernvarmenettet i et lukket kredsløb. Herefter pumpes det geotermiske vand ned i undergrunden igen.
  • Afhængig af temperaturen fra undergrunden kan det være nødvendigt med en stor varmepumpe til at hæve temperaturen til det niveau, der er brug for i fjernvarmenettet.
  • Energipotentialet for geotermi er meget stort, men realiseringen af potentialet afhænger af forholdene i undergrunden (tilstrækkeligt flow og temperatur) og af, om der er tilgængelige arealer i nærheden af fjernvarmenettet.
  • Det er generelt en stor udfordring at finde arealer til tekniske anlæg i tætte byområder.

ka

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.