dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Nu skal det være nemmere at kompensere landmænd for lavbundsjorde
Målet er udtagning af 100.000 ha lavbundsjorde.
Foto: MiniImage, Ritzau Scanpix

Nu skal det være nemmere at kompensere landmænd for lavbundsjorde

Lodsejerne skal kunne få den endelige kompensation tidligere i processen, den skal afspejle det reelle værditab, og lodsejeren kan være sikker på at beholde jorden.

Der skal fart på udtagningen af lavbundsjorder. Derfor blev der sidste år nedsat en ekspertgruppe, som i august kom med 12 anbefalinger til, hvordan der udtages mest muligt lavbundsjord hurtigst muligt.

Nu skal en ny kompensationsmulighed gøre det mere attraktivt for lodsejere at være med, fordi den endelige kompensation skal tildeles tidligere i processen, kompensationen bedre afspejler lodsejernes reelle værditab, og lodsejeren kan være sikker på at beholde jorden.

Samtidig er modellen et initiativ, der kan øge hjemtagningen af EU-midler fra Landdistriktsprogrammet. 

- Udtagning af lavbundsjorder er en af de mest effektive måder til at nedbringe drivhusgasserne fra landbruget. Derfor er det helt afgørende, at vi kommer i mål med de klimaambitioner, som vi har aftalt i landbrugsaftalen. Vi ved, at lodsejerne længe har efterspurgt en mere simpel og hurtig kompensationsmulighed med dækning af det reelle værditab, så det er jeg rigtig glad for, at vi nu kan levere på. Denne her nye kompensationsmulighed er en vigtig brik for at sikre, at vi kan få endnu flere landmænd med, siger landbrugsminister Jacob Jensen (V).

Viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed, vurderer, at den nye mulighed alt andet lige vil gøre det mere interessant og fleksibelt for flere landmænd at deltage i udtagningsordningerne.

Formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg, Birgit S. Hansen (S), siger: 

- Vi har i den grad brug for flere varer på hylderne, når vi skal indgå frivillige aftaler med lodsejerne om udtagning af landbrugsjord for at beskytte vores klima og vandmiljø bedre. Jeg er derfor glad for den nye model, som gør det muligt for kommunerne at tilbyde erstatning for projektarealers reelle værditab, som lodsejere oplever, når deres jord tages ud af brug. Over hele landet yder kommunerne en kæmpe indsats for at lykkes med det her. Den nye kompensationsmodel er et vigtigt skridt på vejen, hvis vi skal have indsatsen op i det tempo, som er nødvendigt for at nå målet om udtagning af 100.000 ha lavbundsjorder og reduktion af kvælstof til vores kystvande.

ka

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.