dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Ny koalition vil udnytte overskudsvarme

Brancheorganisationer på energiområdet vil med et nyt udspil bl.a. af med prisloftet for fjernvarmeværkers investeringer.

En ny koalition mellem Dansk Fjernvarme, Dansk Industri, Intelligent Energi og Synergi lancerer med udspillet "Fra sort spild til grøn ressource" fem forslag til bedre udnyttelse af overskudsvarme fra industrien, oplyser interesseorganisationen Synergi.

Koalitionen mener, at især prisloftet for overskudsvarme, som Forsyningstilsynet hvert år udmelder, hindrer fjernvarmeværkerne i at investere i oversskudsvarmeprojekter. Kun omkring 13 pct. af overskudsvarmen udnyttes ifølge organisationerne i dag.

Prisloftet er et loft over de samlede omkostninger til udnyttelse af overskudsvarme, som en varmeforsyningsvirksomhed må indregne i sine priser. Det skal bl.a. beskytte forbrugerne mod prisstigninger, hvis fx et fjernvarmeværk vil investere mere end dets egenkapital i nye projekter. Men forbrugerne er allerede godt beskyttet, mener den nye koalition.

- Fordi fjernvarmen allerede er underlagt forbrugerbeskyttelse igennem varmeforsyningsloven og projektbekendtgørelsen, vil overskudsvarmeudnyttelse ikke være en belastning for forbrugernes varmepris. Derfor bør prisloftet afskaffes, så vi kan udnytte en vigtig grøn ressource i Danmark, siger direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen.

Ifølge parterne gælder det regulerede prisloft fra 1. januar 2024 også eksisterende overskudsvarmeprojekter. Fx har Fjernvarme Fyn investeret 400 mio. kr. i anlæg til at udnytte overskudsvarme fra bl.a. Metas datacenter i Odense, men prisloftet kan blokere for at overskudsvarmen ikke bliver udnyttet.

Den nye koalition har fem forslag til bedre udnyttelse af overskudsvarme:

  • Afskaf prisloftet
  • National strategi for overskudsvarme
  • Bedre strategisk planlægning
  • Mere viden, bedre redskaber
  • Ambitiøs implementering af EU-krav

Læs hele koalitionens udspil her.

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.